Mladí umírají hlavně za volantem. Ford pro ně pořádá kurz bezpečné jízdy, je zdarma

Eva Srpová Eva Srpová
5. 9. 2019 16:27
Program, kterým chce Ford celosvětově zlepšit úroveň řidičských dovedností, se jmenuje Ford Driving Skills for Life. Podruhé se nabízí také pro mladé Čechy. Kurz pro celkem 600 zájemců proběhne o víkendu 6. až 8. září na polygonu v Hradci Králové, volné termíny jsou ještě k dispozici.
Foto: Ford

Zájemci musí udělat jediné - přihlásit se na stránce s kalendářem a volnými termíny, kterou najdou pod tímto odkazem.

Kurz je zdarma, podmínkou však je řidičův věk mezi 18 a 24 lety a samozřejmě platný řidičský průkaz skupiny B. Jde o praktický kurz, který probíhá na polygonu v Hradci Králové, a k dispozici budou cvičné vozy, pochopitelně značky Ford.

Účastníci se budou učit zvládat různé druhy smyku, především ten přetáčivý. "Testovací vůz bude vybaven speciálními plastovými návleky na zadních kolech, které simulují ztrátu přilnavosti. Díky tomu budou účastníci moci zjistit, jaké to je, když jim "ujede zadek", a jak tuto situaci správně zvládnout," uvádí automobilka v tiskové zprávě.

První kurz pro české řidiče proběhl vloni, letos na podzim se otevřelo druhé kolo.
První kurz pro české řidiče proběhl vloni, letos na podzim se otevřelo druhé kolo. | Foto: Ford

Vedle toho se budou také učit odhadovat brzdnou dráhu a svou vlastní reakční dobu. Tato dovednost se učí pomocí semaforů - když se na nich rozsvítí zelená, řidič musí co nejrychleji zabrzdit. Díky tomu si sám vyzkouší, jak velkou vzdálenost ujede, než se vozu skutečně kola zastaví, a jak velký dopad na brzdnou dráhu má původní rychlost.

Vyzkoušet si bude možné také řízení ve speciálním obleku včetně brýlí, který umí simulovat vliv návykových látek na řidiče. Díky němu mladí řidiči poznají, jak moc jejich vnímání mohou ovlivnit drogy nebo alkohol. K dispozici bude i virtuální realita a také školitelé, kteří zájemce podrobně naučí, jak správně využívat moderní asistenční systémy ve voze. Na to totiž v autoškolách obvykle nezbývá prostor.

Rizikoví řidiči
Mladí umírají nejčastěji za volantem, navíc také často způsobují nehody. Právě proto se automobilka Ford rozhodla, že se bude podílet na zdokonalování řidičských dovedností čerstvých držitelů řidičského průkazu.

"Po absolvování autoškoly snadno podlehneme dojmu, že už všechno umíme. Skutečností však je, že nezkušení řidiči dělají často ukvapená nebo přímo špatná rozhodnutí a v nebezpečných situacích nedokážou vždy správně zareagovat. V programu Driving Skills for Life se snažíme rozšířit znalosti a schopnosti mladých řidičů, aby byli na silnici jistější, ohleduplnější a hlavně bezpečnější," říká Martin Linhart.

Letos se má program Driving Skills for Life uskutečnit celkem ve 43 státech po celém světě, včetně USA, Ománu, Spojených arabských emirátů nebo Thajska. V Evropě navštíví 16 států včetně České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy