Ford pokračuje v radikálních škrtech. Uzavře svůj nejstarší výrobní závod

ČTK ČTK
20. 2. 2019 9:58
Americká automobilka Ford Motor po více než padesáti letech uzavře závod v Brazílii. Vyráběla tam modely řady F a také Fiestu. Tímto krokem dojde k tou, že v Jižní Americe Ford ukončí prodej nákladních aut.
Ford uzavře brazilskou továrnu, kde vyráběl řadu F a Fiestu, a v Jižní Americe přestane prodávat nákladní auta.
Ford uzavře brazilskou továrnu, kde vyráběl řadu F a Fiestu, a v Jižní Americe přestane prodávat nákladní auta. | Foto: Aktuálně.cz

Uzavírka továrny v Sao Bernardo do Campo, kde firma zaměstnává na 2800 osob, je posledním krokem v širší globální restrukturalizaci společnosti. Vyplývá to z jejího prohlášení. V lednu Ford oznámil, že hodlá v Evropě zrušit tisíce pracovních míst, opustit nerentabilní trhy a zastavit ztrátovou výrobu.

V Jižní Americe se automobilka nyní chce soustředit na zlepšení nabídky svých produktů a na zavedení "zeštíhleného a agilnějšího podnikatelského modelu". V zemi, kde je míra nezaměstnanosti na deseti procentech, je v ohrožení přímo 2800 a nepřímo 2000 pracovních míst. Na dalším postupu firma bude spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami.

Automobilka Ford se v poslední době potýká s výrazným poklesem zisků. V Jižní Americe se loni její příjmy snížily o devět procent a ve většině zemí se snížil její podíl na trhu. Vedle uzavření továrny v Sao Bernardo Ford nedávno přestal vyrábět osobní automobil Focus v Argentině. V posledních měsících snížil platy a administrativní náklady v regionu o více než 20 procent.

V brazilském závodu firma nyní vyrábí nákladní vozy Ford Cargo, pick-upy řady F a osobní auta Fiesta. Po vyprodání zásob bude prodej těchto automobilů ukončen.

Uzavírka přijde společnost na zhruba 460 milionů dolarů (10,47 miliardy Kč), většinou jde o náklady na vyplacení odstupného zaměstnancům, prodejcům a dodavatelům. Montážní závod v Sao Bernardo do Campo je jedním ze dvou zařízení Fordu v Brazílii, v provozu je od roku 1967, napsal zpravodajský server BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy