Ford oživil legendu a přidá další sporťáky. GT už není tajné

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2015 8:39
Výroba začne příští rok na počest 50. výročí velkého triumfu legendárního GT40 v závodě 24 hodin Le Mans v roce 1966.
Výraz vozu je patřičně agresivní.
Výraz vozu je patřičně agresivní. | Foto: Ford

Automobilka Ford chce v příštích letech dělat radost milovníkům sportovních vozů. Vyplývá to z vyjádření jejích představitelů na detroitském autosalonu, kteří se nechali slyšet, že do roku 2020 bude na trh uvedeno nejméně 12 nových modelů Ford Performance, i z jejího prvního konkrétního počinu.

Tím se stalo představení nové generace Fordu GT. Ten se v rostoucí modelové řadě Ford Performance zařadí po bok modelů jako Focus RS, F-150 Raptor, Shelby GT350 a Shelby GT350R.

Tento vůz se stal čtyřnásobným vítězem závodu 24 hodin v Le Mans.
Tento vůz se stal čtyřnásobným vítězem závodu 24 hodin v Le Mans. | Foto: Wikipedia

Zahájení výroby v příštím roce je načasováno tak, aby nový Ford GT připomněl 50. výročí závodu 24 hodin Le Mans v roce 1966, kdy závodní vozy Ford GT obsadily všechna tři místa na stupních vítězů. Ford GT v tomto závodě triumfoval celkem čtyřikrát.

Nový Ford GT má uprostřed uložený vidlicový šestiválec, jenž pohání zadní kola. Jedná se o dosud nejvýkonnější produkční EcoBoost. Díky přeplňování dvojicí turbodmychadel vyvine nejvyšší výkon přes 440 kW.

Sedačky jsou pevně ukotvené

Karoserie je z velké části vyrobena z hliníku a uhlíkových vláken. K základní konstrukci z uhlíkových vláken jsou připevněny hliníkové pomocné rámy vpředu i vzadu. Motor bude spojen se sedmistupňovou dvouspojkovou samočinnou převodovkou.

Náležité sportovní jízdní vlastnosti zajistí i aktivní aerodynamika. Aktivní zadní spoiler upravuje svoji výšku a úhel podle rychlosti jízdy a dalších parametrů s cílem zajistit stabilitu a ovladatelnost.

Na zádi najdeme prvky aktivní aerodynamiky.
Na zádi najdeme prvky aktivní aerodynamiky. | Foto: Ford

Výšku podvozku bude možné nastavit. O zpomalení se postarají keramické brzdové kotouče.

Do dvoumístného interiéru se bude nastupovat skrze dveře, které se vyklápějí směrem vzhůru. Sedadla jsou upevněna přímo ke karbonové konstrukci karoserie. Řidič si polohu za volantem může upravit nastavením volantu a posunutím celé pedálové skupiny na žádané místo.

 

Právě se děje

Další zprávy