Ford Mondeo ECOnetic zvládl 2 161 km na jednu nádrž

Adam Fiala
5. 10. 2011 19:49
Od aut žádáme s růstem cen pohonných hmot lepší výkony. Tenhle Ford prošel

V době, kdy benzín není nejlevnější záležitost a má tendenci zdražovat, působí počínání dvou norských řidičů a auta Ford Mondeo ECOnetic jako kuriozita i zajímavý podnět. Norové se vykašlali na rybolov a na jednu plnou nádrž (70 litrů nafty) zvládli urazit 2 161 kilometrů. Pro bližší představu - Českou republiku by napříč mohli projet až čtyřikrát. A to by se ještě nemuseli potýkat s prudkým stoupáním jako v Rusku.

Je nutno říct, že dvojice Knut Wilthil a Henrik Borchgervink nejsou zrovna sváteční řidič, kteří by ani nevěděli, jestli obout zimní nebo letní pneumatiky. Počítají se mezi norské specialisty na úspornou jízdu a předvedli, co je možné s Fordem Mondeo ECOnetic s vznětovým motorem o výkonu 85 kW dokázat. Jejich pouť za rekordem odstartovala v ruském Murmansku, zvládli projet norským Oslem a nedostatek paliva se projevil v Göteborgu ve Švédsku. Potýkali se přitom s rozličným terénem i nepříznivými okolnostmi počasí - silný vítr a mokrá vozovka.

Ford Mondeo ECOnetic nebyl pro účely pokusu nijak upraven, Norové využili sériový model auta. Ten se vyznačuje nejmodernějšími úspornými technologiemi, ať už jde o znečišťování ovzduší, nebo aerodynamiku vozu a start-stop systém. Údaje o emisích CO2 dosahují hodnoty 114 g/km.

 

Právě se děje

Další zprávy