Ford Fiesta míří do automobilového důchodu. Můžou za to elektrifikace i nezájem lidí

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
26. 10. 2022 10:13
Americká automobilka Ford Motor nejpozději do poloviny příštího roku ukončí výrobu vozu Fiesta, jednoho ze svých nejpopulárnějších modelů. S odkazem na zdroje to uvedl server BBC News, podle kterého to automobilka oznámí v příštích dnech.
Ford Fiesta míří do automobilového důchodu.
Ford Fiesta míří do automobilového důchodu. | Foto: Ford

Mluvčí Fordu nechtěl informaci komentovat. Ford podle zdrojů výrobu ukončí, protože nepočítá s jeho elektrickou verzí. Vliv má ale i změna preferencí u klientů.

První model Fiesty sjel z výrobních linek v roce 1977 v britském Dagenhamu. Fiesta patří k nejpopulárnějším vozům z nabídky Fordu v Británii i v dalších evropských zemích, hlavně díky příznivé ceně tohoto automobilu. V současnosti se Fiesta vyrábí v Německu.

Automobilka podle deníku The Sun nepočítá s elektrickou verzí tohoto populárního modelu. "Fiesta byla oblíbenou ikonou a věrným přítelem pro miliony řidičů, vkus se ale mění," řekl deníku zdroj z automobilky. Podle něj nyní zákazníci preferují menší sportovně-užitkové vozy.

Podle mluvčího Fordu automobilka přehodnocuje nabídku a chce se zaměřit na nová auta s elektrickým pohonem. Do roku 2024 mají přijít elektrická verze oblíbeného SUV Puma, místo Fiesty pak v továrně v Kolíně nad Rýnem zaujmou dvě větší elektrická SUV na platformě MEB koncernu Volkswagen. Do dvou let přijede i řada plně elektrických užitkových modelů, E-Transit a E-Transit Custom už modrý ovál dokonce představil.

Do transformace nabídky chce automobilka do roku 2026 investovat zhruba 50 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu Kč), do roku 2030 pak mají být všechna osobní a do roku 2035 úplně všechna auta Fordu v Evropě jen elektrická.

Fiesta začala vznikat v polovině 70. let v reakci na ropný šok, její hlavní výhodou tak byla úspornost. Ford vyrobil zhruba 20 milionů těchto aut a jen v Británii se jich prodalo bezmála pět milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy