Evropským autem roku je poprvé Jeep. Malé SUV Avenger přesvědčivě porazilo konkurenci

Evropským autem roku je poprvé Jeep. Malé SUV Avenger přesvědčivě porazilo konkurenci
Jeep Avenger
Volkswagen ID.Buzz
Nissan Ariya
Kia Niro
Foto: Výrobci
Eva Srpová Jan Matoušek Eva Srpová, Jan Matoušek
13. 1. 2023 12:53
Porotci ankety evropského Auta roku (COTY) zveřejnili vítěze titulu Car of the Year 2023. Vybíralo se celkem z osmi finalistů, prestižní trofej si nakonec odvezlo americké SUV Jeep Avenger.

Evropským autem roku se poprvé v historii stal model americké automobilky. Tradiční titul si odvezl Jeep Avenger, pro Jeep to také byla první účast ve finále prestižní ankety. Malé SUV, které se vyrábí v polských Tychách, se nabízí především s plně elektrickým pohonem (na některé trhy se nicméně dostane auto i s přeplňovanou benzinovou dvanáctistovkou). Avenger získal 328 bodů, a výrazně tak překonal druhý Volkswagen ID. Buzz.

Evropská šéfka automobilky Antonella Brunoová při přebírání ocenění připomněla, že Avenger je prvním "evropským" Jeepem. Vedle zmíněné výroby v Polsku bylo totiž malé SUV také kompletně navrženo v Evropě. Do Ameriky se dovážet nebude.

O titul Auta roku 2023, který vyhlašuje odborná porota už od roku 1963, bojovalo celkem osm vozů, v abecedním pořadí šlo o Jeep Avenger, Kiu Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra a jeho dvojče Toyotu bZ4X a Volkswagen ID. Buzz. Právě Subaru a Toyotu porota vnímala jako jeden model, který využívá stejnou techniku. Finalistů jinak bývá vždy sedm.

Slavnostní vyhlášení proběhlo před zahájením autosalonu v Bruselu, zatímco v posledních deseti letech se událost tradičně konala na ženevském autosalonu. Ten se ale v posledních letech potýkal s finančními problémy, kvůli pandemii koronaviru se jeho konání přerušilo a letošní ročník se přesunul na podzim do Kataru. Loni anketu vyhrál elektromobil Kia EV6, bylo to vůbec poprvé, kdy zvítězila tato korejská značka. Předloni titul získala Toyota Yaris.

Letos se finálová sestava vybírala z 27 novinek a překvapivě jen deset z nich představují elektromobily. Ve finále nadcházející ankety byly čtyři čisté elektromobily, předchozí ročník jich bylo šest, tedy o dva více. 

Celkové pořadí ankety:

  • 1. Jeep Avenger - 328 bodů
  • 2. Volkswagen ID. Buzz - 241 bodů
  • 3. Nissan Ariya - 211 bodů
  • 4. Kia Niro - 200 bodů
  • 5. Renault Austral - 163 bodů
  • 6. Peugeot 408 - 149 bodů
  • 7. Subaru Solterra/Toyota bZ4X - 133 bodů

"Změnil se způsob druhého kola volby. Finalisty jsme naposledy zkoušeli a srovnávali nikoli až koncem února, ale již v polovině ledna na belgické trati, dříve to bylo na okruhu ve francouzském Mortefontaine. Vítěz se vyhlásil ne až tradičně v březnu, ale již 13. ledna, takže se laureát bude moci svým renomovaným titulem pyšnit prakticky po celý rok," říká Jiří Duchoň, český člen v porotě a současně také šéfredaktor magazínu Automobil Revue.

Duchoň rozdělil své body, podobně jako loni, rovnoměrně. Nejvíce, celkem šest, jich dal Kie Niro. Jeep Avenger od něj dostal pět bodů, Nissan Ariya a Volkswagen ID. Buzz po čtyřech bodech, Subaru Solterra/Toyota bZ4X získaly tři body, Peugeot 408 dva body a Renault Austral jeden bod.

 

Právě se děje

Další zprávy