Finalisté Car of the Year - Zbylo sedm až osm aut

Radek Pecák Radek Pecák
15. 1. 2012 8:29
Pokud titul získá Volkswagen Up! ulpí část slávy i na Škodě Citigo
Foto: Aktuálně.cz

Netradičně během březnového autosalonu v Ženevě bude vyhlášen nejlepší automobil Evropy pro rok 2012, tedy vítěz ankety odborných evropských novinářů. Na zadním skle pak bude moci vozit samolepku s emblémem Car of the Year 2012.

Zatím je znáno pouze to, že z 35 nominovaných aut zbyla poslední pětina - sedm finalistů.

Do finále se dostaly: Citroën DS5, Fiat Panda, Ford Focus, Opel Ampera/Chevrolet Volt, Range Rover Evoque, Toyota Yaris a Volkswagen Up!.     

V Česku se někteří finalisté ještě nenabízejí

U nás se čtyři z těchto sedmi vozů do anket, v nichž se volí Auto roku ČR, vůbec nenominovaly. Jak Fiat Panda, tak elektromobil Amera/Volt a ani Citroën DS5 a Volkswagen Up!, se zatím na našem území oficiálně neprodávají. I když Volkswagen Up! nahrazuje technicky identická Škoda Citigo.

Vítězem Ankety Klubu motoristických novinářů se stal Range Rover Evoque, na vyhlášení oficiálního Auta roku ČR si veřejnost musí počkat do 24. ledna.

Vítěze zvolí novináři

Vítěze odborné ankety Car of the Year vybírá 59 novinářů z 23 evropských zemí. Hlavními kritérii pro hlasování jsou technické inovace poměr užitná hodnota versus cena. Každý porotce má k dispozici 25 bodů, žádnému z vozů nesmí dát více než 10 bodů a alespoň nějaký bod musí dát nejméně pěti autům.

Nominovány mohou být vozy, které se v předchozícm roce začaly prodávat alespoň na pěti evropských zemí a je u nich reálný předpoklad, že jejich roční prodej přesáhne hranici 5000 kusů.

Vloni se vítězem poprvé v historii stal elektromobil Nissan Leaf.  

 

Právě se děje

Další zprávy