Povede se to tentokrát? Škoda bojuje o titul Auto roku, víc finalistů je na baterky

Povede se to tentokrát? Škoda bojuje o titul Auto roku, víc finalistů je na baterky
Prvním modelem, který zabojuje o titul Auto roku (COTY) 2022, je elektromobil Cupra Born.
Dalším finalistou je Ford Mustang Mach-E.
Na titul si brousí zuby také Hyundai Ioniq 5.
Korejci mají ještě jedno želízko v ohni, postavené na stejné modulární platformě pro elektromobily, a to Kiu EV6.
Foto: COTY
Eva Srpová Eva Srpová
29. 11. 2021 15:58
Porota, která každý rok pravidelně volí evropské Auto roku, zveřejnila sedm finalistů, mezi nimiž se bude rozhodovat o vítězi pro rok 2022. Mezi sedmi auty je šest elektromobilů, jen jediný vůz je konvenční se spalovacími motory. O prvenství chce zabojovat také elektromobil od Škody Auto, model Enyaq.

Na finálové sedmičce v evropské anketě Auto roku 2022 (COTY) se naplno ukazuje trend elektromobility. Šest aut má čistě elektrický pohon, jen jedno jediné je konvenční se spalovacími motory.

Tím je Peugeot s novou generací modelu 308, který se nabízí s benzinovým i naftovým motorem. Dalšími vozy jsou v abecedním pořadí Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Renault Megane E-Tech, posledním elektrickým finalistou je Škoda Enyaq iV.

Vloni se přitom do finálové sedmičky dostaly jen dva elektromobily, Fiat 500e a Volkswagen ID.3. Mezinárodní titul Auto roku 2021 nakonec získala Toyota Yaris, Škoda Octavia skončila pátá. Škodovka ostatně nikdy titul COTY nevyhrála, i když do finálové skupiny se dostala několikrát, poprvé s modelem Felicia v roce 1996. 

Odborná anketa volící Auto roku (Car of the Year, COTY) běží bez přerušení od roku 1963. Porota v současnosti sestává ze 60 členů z 23 zemí zejména západní a střední Evropy. Česká republika má v COTY od roku 1993 jednoho zástupce, vždy šéfredaktora magazínu Automobil. Od roku 2016 za Českou republiku volí Jiří Duchoň.

 

Právě se děje

Další zprávy