Dalších 1,6 milionu vozů bude muset po celém světě do servisu kvůli vadným airbagům

ČTK ČTK
11. 1. 2019 15:00
Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) svolává po celém světě do servisů více než 1,6 milionu vozů kvůli problémům s airbagy japonské firmy Takata. Informovala o tom dnes agentura AP.
I v Jeepu Wrangler jsou vadné airbagy od firmy Takata. Bude kvůli tomu muset povinně do servisu.
I v Jeepu Wrangler jsou vadné airbagy od firmy Takata. Bude kvůli tomu muset povinně do servisu. | Foto: jeep

Svolány budou automobily Jeep Wrangler, Ram 3500, Chassis Cab, Dodge Dakota, Dodge Challenger, Dodge Charger a Chrysler 300.

Problémy s airbagy od Takaty zapříčinily na celém světě nejméně 23 úmrtí, včetně 15 smrtelných nehod v USA, a na 290 zranění. Nafukovače airbagu mohou při aktivaci prasknout a vymrštit do vozu kovové části.

V minulosti bylo kvůli tomuto problému ve vůbec nejrozsáhlejší akci v historii svoláno na 37 milionů vozů s 50 miliony nafukovačů. Vyměněno jich ještě bude muset být 16,7 milionu. V poslední době svolávají další vozy také společnosti Ford, Honda a Toyota.

Japonskou Takatu skandál s problémovými nafukovači airbagů těžce zasáhl, v červnu 2017 musela požádat o ochranu před věřiteli. Loni v dubnu ji za 1,6 miliardy dolarů (35,5 miliardy Kč) převzal americký konkurent Key Safety Systems.

 

Právě se děje

Další zprávy