Fiat Chrysler kvůli tempomatu svolá ke kontrole 4,8 milionu aut vyrobených v posledních 4 letech

ČTK ČTK
25. 5. 2018 16:12
Koncern Fiat Chrysler svolá ke kontrole 4,8 milionu aut, mohou mít vadný tempomat. Týká se to údajně vozů vyrobených v USA.
Ke kontrole má jít celkem 15 modelů spadajících do koncernu Fiat Chrysler.
Ke kontrole má jít celkem 15 modelů spadajících do koncernu Fiat Chrysler. | Foto: FCA

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) svolává ke kontrole ve Spojených státech kvůli tempomatu 4,8 milionu aut. Kontrola se týká 15 modelů vozů Jeep, Dodge, Chrysler a Ram ze šesti modelových let.

FCA doporučila řidičům, aby do kontroly, při které bude aktualizován software, tempomat nepoužívali. Výjimečně se totiž může stát, že tempomat nelze při jízdě vypnout.

Závada byla zjištěna při testování a podle FCA nejsou zprávy, že by způsobila nehodu či zranění. Automobilka má pouze zprávu o jednom řidiči, který loni nemohl deaktivovat tempomat, uvedla agentura Reuters.

Výrobce upřesnil, že problém se může objevit, jestliže tempomat zrychluje ve stejnou dobu, kdy nastane elektrický zkrat. Brzdy jsou však navrženy tak, že přemohou motor a vozidlo lze zastavit, takže tempomat se pak vypne.

Ke kontrole jsou svolávány vozy s benzinovým motorem a automatickou převodovkou vyrobené od roku 2014. Problém se týká i některých vozů v Kanadě, Mexiku a dalších zemích, bližší informace však firma neposkytla.

Automobilka dostala v roce 2015 od regulačních úřadů v USA pokutu 175 milionů USD (3,9 miliardy Kč) kvůli bezpečnostním pochybením, včetně pochybení při svolávacích akcích. Firma neuvedla, kolik bude kontrola vozů teď stát.

 

Právě se děje

Další zprávy