Fiat Chrysler dostal rekordní pokutu 105 milionů dolarů

ČTK ČTK
27. 7. 2015 8:12
Automobilka selhala při svolávání milionů vozů ke kontrole. Součástí dohody s americkými úřady je i možnost výměny automobilů za nové.
Jeep. Ilustrační foto
Jeep. Ilustrační foto | Foto: Jeep.com

Detroit - Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) udělil automobilce Fiat Chrysler Automobiles (FCA) rekordní pokutu 105 milionů USD (2,6 miliardy Kč) kvůli selháním při svolávání milionů vozů ke kontrole. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty NHTSA.

V rámci dohody mezi automobilkou a úřadem FCA rovněž souhlasila, že nabídne majitelům některých vozů jejich odkup, nebo částečnou výměnu či opravu zdarma.

Částečná výměna - třeba formou koupě nového vozu, kdy se starý vůz vezme na protiúčet - se má uskutečnit u sportovně-užitkových vozů Jeep, kterým hrozil únik paliva z nádrže a následný požár. Odkup se pak týká více než 500 000 vozů Dodge Ram, Dakota či Chrysler Aspen.

Nabídka odkupu aut je rovněž unikátní. Většinou se k odkupu aut výrobcem přistupuje, když je závada tak rozsáhlá, že ji nelze odstranit, a vůz je proto nutné vyřadit z provozu.

Podle dohody FCA rovněž souhlasil, že umožní nezávislému kontrolorovi, aby provedl audit jeho kontrol vozů za poslední tři roky.

Pokuta pro FCA překonala předchozí rekordní pokutu 70 milionů USD. NHTSA ji udělila automobilce Honda Motor v lednu za to, že automobilka neinformovala o nehodách jejích vozů a zraněních a úmrtích při těchto nehodách.

 

Právě se děje

Další zprávy