Lancia, Alfa Romeo a další. Připomeňte si, jak Fiat ovládl italské automobilky

Petr Korbel
21. 7. 2019 6:19
Před 120 lety vznikla v Turíně automobilka Fiat, která tvoří základ dnešní skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Připomeňme si slavné i pozapomenuté italské značky, které Fiat během své expanze postupně ovládl, a některé jejich důležité modely.
Foto: Autobianchi

Autobianchi Stellina (1963)

Rodinná firma Bianchi, kterou založil Edoardo Bianchi, původně nabízela jízdní kola, od roku 1900 také motorová vozidla. Nejprve tříkolky a motocykly, později přidala osobní automobily. Za druhé světové války byl milánský výrobní závod zničen bombardováním a zakladatel v roce 1946 zemřel. Rodina dokázala obnovit výrobu bicyklů, motocyklů a užitkových vozidel, ale na osobní auta jí prostředky nestačily.

V roce 1955 proto došlo k dohodě o vzniku firmy Autobianchi. Podíly v nové společnosti se dělily po třetinách mezi firmu Bianchi, výrobce pneumatik Pirelli a Fiat. Továrna zpočátku vyráběla modifikace malých fiatů, které bývaly v průměru zhruba o pětinu dražší než výchozí základní model. K těmto klonům patřila i sportovní Stellina ("hvězdička"), v jejíž plastové karosérii se ukrývala mechanika vycházející z modelu Fiat 600.

 

Právě se děje

Další zprávy