Lancia, Alfa Romeo a další. Připomeňte si, jak Fiat ovládl italské automobilky

Petr Korbel
21. 7. 2019 6:19
Před 120 lety vznikla v Turíně automobilka Fiat, která tvoří základ dnešní skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Připomeňme si slavné i pozapomenuté italské značky, které Fiat během své expanze postupně ovládl, a některé jejich důležité modely.
Foto: Wikimedia Commons (CC - BY- SA Tony Harrison)

Itala 35/45 HP (1907)

Už na samém začátku firmy Fiat najdeme akvizici. Bratři Ceiranové měli dílnu na dvoře domu rodiny Lanciů, kde montovali jízdní kola Welleyes a zkonstruovali tam automobil téže značky. Pracoval u nich i mladý Vincenzo Lancia, pozdější zkušební jezdec Fiatu a zakladatel firmy Lancia. Kvůli nedostatku kapitálu však bratři Ceiranové svou konstrukci v roce 1899 prodali právě založenému Fiatu a ten z něj pod názvem Fiat 3,5 HP (někdy též 4 HP) udělal vlastní výrobek.

Tím to však neskončilo. O pár let později si slávu vydobyla turínská Itala, kterou v roce 1903 založil Matteo Ceirano. Značka slavila úspěchy v mnoha soutěžích, nejskvělejšího dosáhla roku 1907 v závodě Peking - Paříž. Posádku modelu Itala 35/45 HP tvořili kníže Scipione Borghese, řidič a mechanik Ettore Guizzardi a novinář Luigi Barzini. Vůz nechal daleko za sebou všechny soupeře. Firma však nepřežila hospodářskou krizi na počátku třicátých let. A to, co po továrně zbylo, koupil sousední Fiat.

 

Právě se děje

Další zprávy