Elektrosupersport ze Srí Lanky nebo 600k tříválec. Takové unikáty mohly být v Ženevě

Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 3. 2020 6:38
Ženevský autosalon není jen přehlídkou velkých výrobců, své stánky v Palexpu tradičně rozbalují i ti malí. Prodejně zavedeným značkám konkurovat nemohou, svým novátorstvím a odvahou je ale často předčí. Jejich výtvory ale bohužel lze naživo často obdivovat pouze na slavné autoshow, na silnici je skutečně jen tak nepotkáte.

Přinášíme přehled malosériových unikátů, které kvůli koronaviru a zrušení ženevského autosalonu běžný smrtelník asi nebude moci vidět na vlastní oči.

Czinger 21C

Czinger je malá automobilka s maďarským názvem, pochází ale z kalifornského Los Angeles. Do Ženevy přichystala svůj první model, supersport 21C. Auto je do velké míry vyráběno podle Czingeru revolučním moderním postupem, který zahrnuje 3D tisk nejrůznějších komponentů, a to včetně těch na podvozku.

O pohon auta se stará 2,88litrový osmiválec vlastní konstrukce a dvojice elektromotorů na přední nápravě. Celkový výkon dosahuje 1250 koňských sil v 11 000 otáčkách. Z nuly na sto má auto zrychlit za 1,9 vteřiny a zvládne i 432 kilometrů za hodinu.

Vůz z 3D tiskárny vznikne jen v 88 kusech a je zajímavé ještě jednou věcí - sedí se v něm jako ve stíhačce: pasažér má sedadlo za pilotem, tedy řidičem.

 

Právě se děje

Další zprávy