Evropským autem roku se letos stal Opel Astra. Tradiční německý vůz porazil i český superb

Radek Pecák Radek Pecák
29. 2. 2016 15:42
Více než padesátka evropských motoristických novinářů volila letos nejlepší evropské auto již po třiapadesáté.
Toto je nové Evropské auto roku.
Toto je nové Evropské auto roku. | Foto: Opel

Ze sedmičky kandidátů, kteří se letos dostali do finále ankety Car of the Year (Evropské auto roku), se odborné novinářské porotě nejvíce zamlouval Opel Astra. Tradiční zástupce automobilů z kategorie nižší střední třída se nabízí jak v provedení hatchback, tak i kombi. Současná verze je již jedenáctou generací tohoto typu. 

Toto auto určil jako vítěze také jediný český zástupce v porotě, novinář Jiří Duchoň. 

Až za opelem skončilo druhé Volvo XC 90, třetí příčku získal japonský roadster Mazda MX-5.

"Nová Astra reprezentuje start nové etapy Opelu a vítězství v nejprestižnější novinářské anketě jasně dokládá, že jsme na dobré cestě," prohlásil při převzetí trofeje za vítězství ředitel automobilky Karl-Thomas Neumann. 

Dalšími čtyřmi finalisty byly vozy Audi A4, BMW řady 7, Jaguar XE a Škoda Superb. Na počátku bylo do soutěže nominováno 35 automobilových novinek. Loni titul získal Volkswagen Passat. Anketa se pořádá již od šedesátých let minulého století.

Opel v minulosti zvítězil již čtyřikrát, naposledy před čtyřmi roky, kdy ocenění získal elektromobil Opel Ampera. Nynější vítězství je tedy celkově páté.

Vyhlášení ankety se odehrálo v areálu ženevského výstaviště, den před zahájením tradičního jarního autosalonu. Při něm se odehraje přes 120 světových a evropských premiér nových automobilů. Česká značka Škoda bude na veletrhu prezentovat koncept velkého SUV, které nese označení VisionS.

Českým autem letošního roku zvolili odborní novináři Škodu Superb třetí generace.

Podrobný test vítězného vozu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy