Evropa zná své Auto roku 2019. V předzvěsti věcí příštích se jedná o vůz do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 3. 2019 15:58
Porota složená z nejpřednějších evropských automobilových novinářů v předvečer ženevského autosalonu zvolila evropské Auto roku 2019. Po těsném souboji se jim podruhé v historii (pro rok 2011 byl Autem roku Nissan Leaf) stal elektromobil. Český zástupce v porotě a šéfredaktor časopisu Automobil Jiří Duchoň volil Peugeot 508, ten však skončil až šestý. Podívejte se na přehled nominovaných aut, počty udělených bodů a vítěze.

Vloni se vítězem ankety stalo Volvo XC40, přehled starších nositelů titulu Auto roku naleznete v galerii níže.

Foto: Ford

4. Ford Focus: 235 bodů

Čtvrtá generace Focusu již získala titul českého auta roku, a tak asi není velkým překvapením, že se dostala rovněž mezi nominované v rámci celé Evropy. Celkově nakonec obsadila čtvrté místo.

Proč? Nový Focus totiž kombinuje skvělé jízdní vlastnosti a výtečný komfort svých předků s výrazně větším interiérem a bohatší výbavou. K dispozici je například celá řada moderních asistenčních systémů. Porota navíc oceňuje i nové 1,5l benzinové tříválce a diesely, které jsou velice úsporné.

Kompaktní Ford se v Česku prodává ve třech karosářských verzích (hatchback, kombi a zvýšený model Active inspirovaný vozy SUV) a s motory o výkonu od 74 do 134 kilowattů. Cena začíná na 379 900 korunách, za oblíbenou verzi kombi v akci připlácíte jen deset tisíc.

Náš test nového Fordu Focus je k přečtení tady.

 

Právě se děje

Další zprávy