Evropa zná své Auto roku 2019. V předzvěsti věcí příštích se jedná o vůz do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 3. 2019 15:58
Porota složená z nejpřednějších evropských automobilových novinářů v předvečer ženevského autosalonu zvolila evropské Auto roku 2019. Po těsném souboji se jim podruhé v historii (pro rok 2011 byl Autem roku Nissan Leaf) stal elektromobil. Český zástupce v porotě a šéfredaktor časopisu Automobil Jiří Duchoň volil Peugeot 508, ten však skončil až šestý. Podívejte se na přehled nominovaných aut, počty udělených bodů a vítěze.

Vloni se vítězem ankety stalo Volvo XC40, přehled starších nositelů titulu Auto roku naleznete v galerii níže.

Foto: Jaguar

1. Jaguar i-Pace: 250 bodů

Vítězem letošního ročníku se ale podruhé v historii stalo elektroauto a poprvé britský Jaguar. Jeho revoluční i-Pace porazil v těsném souboji Alpine A110. Rozhodnout musel až počet novinářů, kteří Jaguar na svém hlasovacím lístku umístili na první místo.

Jedná se o jeden z prvních elektrických vozů evropské provenience, který byl od základů stavěn jako elektromobil. Výsledkem toho je, že interiér naplno využívá výhod kompaktních rozměrů hnacího ústrojí a vůz nabízí na svou velikost nebývale prostorný interiér a neotřelý design s kabinou posunutou nebývale vpřed. Nový Jaguar ale dokáže naplnit i požadavky sportovně založených řidičů: z nuly na sto zrychlí za 4,8 vteřiny a s pohonem všech kol se skvěle chová v zatáčkách. Dojezd podle režimu WLTP přitom dosahuje 480 kilometrů.

Jaguar i-Pace není jen první, mezi finalisty je také nejdražší: základní cena v Česku začíná lehce nad dvěma miliony korun.

Přečtěte si náš test elektrického Jaguaru.

 

Právě se děje

Další zprávy