Evropa zná své Auto roku 2019. V předzvěsti věcí příštích se jedná o vůz do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 3. 2019 15:58
Porota složená z nejpřednějších evropských automobilových novinářů v předvečer ženevského autosalonu zvolila evropské Auto roku 2019. Po těsném souboji se jim podruhé v historii (pro rok 2011 byl Autem roku Nissan Leaf) stal elektromobil. Český zástupce v porotě a šéfredaktor časopisu Automobil Jiří Duchoň volil Peugeot 508, ten však skončil až šestý. Podívejte se na přehled nominovaných aut, počty udělených bodů a vítěze.

Vloni se vítězem ankety stalo Volvo XC40, přehled starších nositelů titulu Auto roku naleznete v galerii níže.

Foto: Kia

3. Kia Ceed: 247 bodů

Kompaktní Kia vyráběná ve slovenské Žilině si třetí místo mezi finalisty získala skvělým poměrem cena/výkon. I jako pětidveřový hatchback nabízí auto prostorný interiér, k dispozici je navíc rovněž jako kombi s obřím 625litrovým zavazadlovým prostorem a také jako stylový ProCeed - kupé-kombi, které má jen o něco menší 594litrový kufr. Ocenění si zaslouží i kvalitně provedený interiér s velkým dotykovým displejem, který jasně ukazuje, že jejich přítomnost nemusí mít za následek absenci fyzických tlačítek.

Ceed je v Česku dostupný za ceny od 359 980 Kč, v nabídce je atmosferický čtyřválec o výkonu 73 kilowattů, i přeplňované zážehové a vznětové motory. Do budoucna se počítá s rozšířením nabídky o mild- i plug-in hybridní verze. Příští rok by rovněž měla přijít zvýšená verze s prvky vozů SUV. Test Kie Ceed si můžete přečíst tady.

 

Právě se děje

Další zprávy