Evropa zná své Auto roku 2019. V předzvěsti věcí příštích se jedná o vůz do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 3. 2019 15:58
Porota složená z nejpřednějších evropských automobilových novinářů v předvečer ženevského autosalonu zvolila evropské Auto roku 2019. Po těsném souboji se jim podruhé v historii (pro rok 2011 byl Autem roku Nissan Leaf) stal elektromobil. Český zástupce v porotě a šéfredaktor časopisu Automobil Jiří Duchoň volil Peugeot 508, ten však skončil až šestý. Podívejte se na přehled nominovaných aut, počty udělených bodů a vítěze.

Vloni se vítězem ankety stalo Volvo XC40, přehled starších nositelů titulu Auto roku naleznete v galerii níže.

Foto: Výrobci

2. Alpine A110: 250 bodů

Na druhém místě, byť jen velice těsně, je Alpine A110, dvoumístný lehký sporťák s motorem uprostřed. Jedná se o vůz, jímž francouzský Renault oživuje značku, která se na podobné vozy v minulosti specializovala a která má za sebou řadu úspěchů v rallye. Auto má i díky velkému podílu hliníku jen 1100 kilo a jeho přeplňovaná jednaosmička má výkon 250 koní.

Nominaci si podle poroty Alpine vysloužila jízdním komfortem, výkonem i spotřebou paliva. Navíc je snadno zvladatelná a bezpečnější, než by člověk od sportovního vozu s motorem uprostřed čekal. 

Alpine A110 se v Česku zatím oficiálně neprodává. A podle vyjádření mluvčí českého zastoupení Renaultu Jitky Skaličkové se prodej "alpinky" zatím ani neplánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy