EuroNCAP bourala s novou fabií. Výsledkem je pět hvězdiček

Radek Pecák Radek Pecák
5. 11. 2014 13:19
Nejnovější generace fabie obstála ve všech čtyřech hodnocených kategoriích a chválena je za ochranu malých dětí.
Vůz má pevnou strukturu karosérie.
Vůz má pevnou strukturu karosérie. | Foto: Euro NCAP

Nejvyšší možné pětihvězdičkové hodnocení obdržela od zkušebních techniků nezávislé organizace EuroNCAP nejnovější generace vozu Škoda Fabia.

V praxi se tak potvrdilo to, o co konstruktéři při vývoji tohoto automobilu usilovali. Radek Novotný, který byl zodpovědný za vývoj fabie III, redaktorovi online deníku Aktuálně.cz při prvních jízdních testech prozradil, že právě kvůli snaze o dosažení tohoto výsledku byl do výbavy zařazen mimo jiné omezovač rychlosti a také asistenční systém Front Assist. Ten díky radaru dokáže chránit posádku před nárazem do vozu nacházejícího se vpředu.

Fabia obdržela nejlepší hodnocení pěti hvězd ve všech hodnocených
kategoriích, kterými jsou ochrana dospělých cestujících, bezpečnost dětí, bezpečnostní asistenční systémy a ochrana chodců. Velmi dobře byla hodnocena stabilita kabiny vozu. Za ochranu dospělých cestujících při nárazu rychlostí 64 kilometrů v hodině částí přídě do deformovatelné překážky fabie obdržela 81 procent možných bodů, což je velmi dobrý výsledek.

I když náraz na kůl vypadá děsivě, zatížení figurín bylo při testu únosné.
I když náraz na kůl vypadá děsivě, zatížení figurín bylo při testu únosné. | Foto: Euro NCAP

Naprosto stejné procento možných bodů získala mladoboleslavská novinka za hodnocení bezpečnosti dětí.

V oblasti bezpečnosti chodců a také při hodnocení přítomných asistenčních systémů, zkušební komisaři přisoudili vozu shodně 69 procent z maximálního počtu bodů.

Společně s fabií bylo testováno ještě pět dalších vozů. Pět hvězdiček jako hodnocená škodovka získala ještě Tesla Model S, BMW 2 Active Tourer a Nissan Pulsar. Renault Mégane při opakovaném testu dosáhl na čtyři hvězdičky a Suzuki Celerio má dokonce jen tři.

 

Právě se děje

Další zprávy