Elektrovize Lamborghini: Nejprve oslava spalovacího motoru a do 10 let elektromobil

Martin Přibyl Martin Přibyl
18. 5. 2021 16:45
I italský výrobce supersportů Lamborghini, který podobně jako Škoda patří do koncernu Volkswagen, musí elektrifikovat. Nejprve se ale chystá oslavit spalovací motor.
Lamborghini Sián, ilustrační foto.
Lamborghini Sián, ilustrační foto. | Foto: Lamborghini

Šéf Lamborghini Stephan Winkelmann dnes představil budoucí strategii italské automobilky. I v případě divokých italských supersportů má být spojena s postupným přechodem k elektrifikaci, čistý elektromobil s naštvaným býkem ale nepřijde hned.

V první fázi své strategie, v letech 2021 a 2022, se totiž Winkelmann rozhodl "oslavit" spalovací motor. Firma má v nejbližší budoucnosti stavět na svém úspěchu z let minulých. "Tato fáze bude charakterizována vývojem a výrobou motorů, které budou vzdávat hold slavné historii značky a jejím ikonickým modelům," píše se v tiskové zprávě.

Ještě letos se v nabídce objeví dva nové modely s dvanáctiválcovým motorem. Jeden z nich má být podle britského magazínu Autoexpress nástupcem vlajkové lodi značky, supersportu Aventador.

Oslava benzinu ale nebude trvat věčně a již v roce 2023 se mají přidat i ampéry a volty. Tehdy totiž Lamborghini uvede svůj první velkosériový hybridní model (dosud v omezené sérii nabídlo hybridní supersport Sián s kapacitory místo baterií). V roce 2024 ale již má být celá nabídka Lamborghini elektrifikovaná a do roku 2025 chce firma snížit svoje flotilové emise CO2 o polovinu.

Pro značku má být zásadní boj s vysokou hmotností baterií. Inženýři se proto mají zabývat vývojem nových technologií a širším použitím lehkých karbonových kompozitů. V rámci své hybridní transformace plánuje Lamborghini investovat za čtyři roky 1,5 miliardy eur, tedy asi 38 miliard korun. Jedná se o největší investiční program v historii automobilky.

Třetí etapa Winkelmannovy vize má začít v druhé polovině dekády a bude zasvěcena elektromobilům. V té době by jako čtvrtý model značky mělo vzniknout čistě elektrické Lamborghini. Má mít výjimečné výkony a být na absolutní špici svého segmentu.

Konkurence tou dobou bude tvrdá. Svůj supervýkonný elektromobil nepředstavily nebo nechystají jen nové značky jako Rimac, Nio nebo Pininfarina. Plánuje ho i britský Lotus a především úhlavní konkurent Lamborghini: Ferrari. To ho má podle posledních informací uvést v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy