Chodec spustí zvuk motoru. Novinka pro elektromobily

Radek Pecák Radek Pecák
25. 8. 2015 18:36
Konsorcium firem již připravilo i vhodný zvuk, který je ale tišší, než vydávají automobily se spalovacími motory.
Specifický zvuk nemá zneklidňovat, ale varovat.
Specifický zvuk nemá zneklidňovat, ale varovat. | Foto: Nissan

Praha - Na přídě elektromobilů se v brzké budoucnosti budou montovat reproduktory, jejichž účelem je šířit umělý zvuk pro varování chodců či cyklistů na silnicích v okolí.

Nissan již představil výsledek svého bádání v rámci konsorcia eVADER, což je projekt Evropské unie pro zvýšení bezpečnosti v souvislosti s elektromobilitou. Do projektu jsou kromě této značky zapojeny i francouzské automobilky Renault, Citroën a Peugeot, dále specializovaná výzkumná pracoviště, a rovněž výrobci dílů - například koncern Continental.

Řešení spočívá ve spolupráci kamery za čelním sklem vozu, která má vyhledávat a rozpoznávat cyklisty a chodce, a šesticí reproduktorů na přídi vozu. Z nich se pak začne linout bručivý kolísající tón (poslechnout si ho můžete zde).

V ostatních případech pojede vůz zcela bezhlučně, tedy tak, jak jezdí současné sériově vyráběné elektromobily.

"Naším cílem bylo nalézt optimální rovnováhu mezi snahou zajistit spolehlivou detekci vozů a přitom zachovávat nízkou hlučnost, která patří mezi skvělé výhody našich elektromobilů," uvedl David Quinn, který v programu eVADER zastupoval právě Nissan. Vyloučeno tak bylo řešení, že by elektromobil vydával umělý zvuk stále, pokud jede pomaleji než třicet kilometrů v hodině.

Během tříletého bádání se také řešil tón varovného zvuku. Například hned na počátku byl vyloučen zvuk sirény, protože příliš obtěžoval, a mnohdy dokonce zneklidňoval.

Experti bádali také nad intenzitou zvuku. Nakonec dospěli k názoru, že vhodná bude ta, která je pět decibelů slabší než obvyklý hluk vydávaný spalovacím motorem.

V konečné fázi se do posuzování nalezeného řešení zapojili i nevidomí lidé, kteří ho údajně doporučili.

Podle nařízení Evropské unie by všechny elektromobily měly mít již v roce 2019 systém pro zvukové varování chodců. Také v USA to místní legislativa vyžaduje.

 

Právě se děje

Další zprávy