Elektromobily by mohly v Praze parkovat zadarmo. Stačí je za stokorunu zaregistrovat

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
30. 12. 2015 14:50
V nově zřizovaných zónách placeného parkování na území hlavního města, tedy v městských částech 4, 5, 6, 8 a 9, by majitelé elektromobilů mohli stát se svým vozem zadarmo. Podle současných plánů magistrátu by stačilo pouze zaplatit roční registrační poplatek ve výši sto korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Elektromobily by v blízké budoucnosti mohly v Praze v zónách placeného stání parkovat zdarma. Majitelé elektromobilů by museli zaplatit pouze registrační poplatek 100 korun. Zvýhodněno by mohlo být parkování i pro vozy zařazené do tzv. carsharingu. Je to uvedeno v dokumentu, který zpracoval magistrátní odbor rozvoje a financování dopravy.

Parkování zdarma by zatím platilo pouze v zónách, které budou zřízeny v příštím roce. Zóny nyní platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, v roce 2016 se rozšíří například na Smíchov, do Karlína a Dejvic nebo na Prahu 9.

Bezplatné parkování pro elektromobily nyní řeší magistrát v rámci tvorby nového ceníku pro parkování v modrých zónách. Právě podle něj by mělo být parkování elektromobilů zdarma - město se tak snaží podpořit vznik carsharingových společností založených na používání elektromobilů.

Právě to několik let bránilo tomu, aby v Praze, podobně jako v desítkách jiných světových velkoměst, začaly působit zavedené carsharingové firmy, jako je například Car2Go. Tu provozuje automobilka Mercedes-Benz a uživatelé mají právo vypůjčené auto odstavit kdekoli. 

Majitelé vozů poháněných elektřinou by pouze na radnicích v místě, kde jsou vydávány karty, zaplatili registrační poplatek ve výši 100 korun a následně by mohli parkovat zdarma kdekoliv v Praze. V první fázi by se parkování zdarma týkalo jen zón zavedených v roce 2016. Zhruba po dvou letech by mělo platit po celé Praze.

Jaká bude ale nová cena za parkování, zatím není jasné. Podle vyjádření náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) ze začátku prosince by se ale měla na žádost městských částí oproti dosavadním cenám zvýšit. Dosud rezidenti platili ročně 700 korun, nově by mohli platit 1200 korun. Nový ceník ale musí ještě schválit vedení Prahy.

Zóny platí v současné době na území Prahy 1, 2, 3, 7 a 16. Zkušební etapa nových zón začne 1. dubna 2016 na Praze 5 na Újezdě a v Praze 6 v Bubenči a v části Dejvic. Od začátku května se pak přidají Jarov, Praha 4, další část Prahy 5 a 6, Praha 8 a 9. Jako poslední začnou zóny platit od 1. června v Kobylisích a Ládví v Praze 8 a v Praze 12 v okolí polikliniky v Modřanech.

Předprodej parkovacích karet do nově schválených zón v Praze začne od poloviny března 2016. Náklady na jejich zřízení jsou zhruba půl miliardy korun a město je bude postupně splácet z parkovaného.

 

Právě se děje

Další zprávy