Elektromobilů je 400 000. Klasických aut ale vyrobí 20x více

Radek Pecák Radek Pecák
1. 4. 2014 14:57
Kromě elektromobilů se v poslední době výrazně lépe prodávají rovněž auta využívající k pohonu stlačený zemní plyn.
Foto: BMW

Už přes 400 tisíc elektromobilů jezdí podle nejnovějších statistik na světových silnicích. Podle studie Centra pro výzkum solární a vodíkové energie v Bádensku-Würtembersku (ZSW) se během loňského roku jejich počet více než zdvojnásobil v porovnání se stavem z roku 2012.

Největší zájem o elektrické vozy je v zemích, které mají programy na podporu prodeje těchto aut. Také proto nejvíce elektrických vozů jezdí ve Spojených státech (174 000), dále v Japonsku (68 000) a v Číně (45 000).

Studie německého výzkumného ústavu vychází z údajů o registraci elektrických vozů. Další příčky podle počtu elektrických vozů patří evropským zemím. Konkrétně Francii, Nizozemsku, Norsku a Německu.

Nejvíce elektromobilů v současné době vyrábějí firmy z Japonska a USA. Jejich elektrická auta vozí na kapotě znaky automobilek Nissan, Toyota a General Motors.

Podle předpokladů německého výzkumného centra bude boom elektromobilů pokračovat i v nadcházejících letech. Pokud by pokračoval současný trend, kdy se z počátečního stavu 100 000 elektromobilů v roce 2011 stalo o rok později 200 000 a vloni již 405 000, mohla by hranice milionu elektromobilů padnout již během roku 2015. Přesto ve výrobním portfoliu automobilek tvoří produkce aut na elektrický pohon stále jen poměrně malou část. Výroba osobních automobilů totiž vloni na světě přesáhla 80 milionů kusů.

V Česku jsou zatím elektromobily v provozu naprostou výjimkou. Je jich zde registrováno necelých 200. Letos by se ale díky příchodu nových modelů na trh (například VW eUp, e-golf a dalších) mohl zájem motoristů o elektromobilitu zvýšit.

Zájem o alternativní pohony si v současné době pochvalují i výrobci a prodejci automobilů využívající k pohonu stlačený zemní plyn (CNG). Počet vozidel, která ve spalovacích motorech jako palivo využívají zemní plyn, letos překročil ve světě 20 milionů.

V České republice jezdí v současné době 6700 aut na stlačený zemní plyn, přičemž jen vloni jich byly nově do provozu zaregistrovány přes dvě tisícovky. K dispozici je pro ně přes padesát plnicích stanic. Nyní je na tuzemském trhu s novými automobily k dispozici téměř 40 modelů CNG a zhruba za měsíc se začne prodávat i  Škoda Octavia využívající toto palivo. Zájemci si ale mohou vybírat rovněž v autosalonech Volkswagen, Opel, Mercedes-Benz, Fiat, Renault či Citroën.

 

Právě se děje

Další zprávy