Tesla překonala Škodu. Počet elektromobilů v Česku ale zaostává za ostatními státy EU

ČTK ČTK
19. 4. 2023 16:40
Česká republika zaostává za ostatními zeměmi Evropské unie v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty. Zatímco v EU bylo v prvním čtvrtletí ze všech nově registrovaných aut 12,1 procenta elektromobilů, v Česku to bylo 2,4 procenta. Z členských zemí je za Českem pouze Slovensko s 1,8 procenta elektromobilů mezi nově registrovanými auty.
Foto: Martin Přibyl

V zemích EU vzrostl meziročně v prvním čtvrtletí podíl elektromobilů na prodaných nových autech z deseti procent na 12,1 procenta, v Česku vzrostl z 1,7 procenta na 2,4 procenta. V Česku bylo v prvních třech měsících roku registrováno 1338 nových bateriových elektrických aut. Český trh s novými osobními auty byl v letošním prvním čtvrtletí jedenáctý největší v EU, trh s novými elektromobily osmnáctý.

"Pokud bychom data z České republiky za první kvartál tohoto roku hodnotili izolovaně, pak lze konstatovat, že 1338 nových osobních bateriových elektrických vozidel a v meziročním srovnání růst o 70,5 procenta nebyl špatný," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Na trhu se podle něj projevilo významné snížení cen automobilky Tesla, která se s 300 registracemi stala nejúspěšnější značkou bateriových elektrických vozidel na českém trhu. Za ní následovala Škoda s 208 auty, Volkswagen se 181 vozy a Hyundai se 141 automobily.

V podílu registrací bateriových elektrických vozidel na nově registrovaných autech vede v Evropě Švédsko s 36 procenty, Finsko s 31 procenty a Dánsko s 30 procenty. Poslední je za Českou republikou Slovensko s 1,8 procenta. "Ze zemí V4 byl v Polsku podíl bateriových elektrických vozidel 3,3 procenta, v Maďarsku pak 5,6 procenta," doplnil Frič.

Prodej nových automobilů v letošním prvním čtvrtletí vzrostl v EU meziročně o 17,9 procenta na 2,65 milionu nových aut. Nejvíce jich jezdí na benzinový pohon, a to 37,4 procenta, aut na hybridní pohon bylo mezi nimi 25,2 procenta a naftových 15 procent.

V Česku bylo za první čtvrtletí nově registrováno přes 55 000 automobilů, z toho téměř 67 procent byla auta na benzinový pohon, čtvrtina těchto aut jezdí na naftu.

 

Právě se děje

Další zprávy