S Rivianem končíme, přiznal Mercedes-Benz. Elektrododávky společně stavět nebudou

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
12. 12. 2022 20:54
Mercedes-Benz chce v Polsku vyrábět elektrické dodávky. Na výstavbu továrny chce vyhradit více než 24 miliard korun. Jednou z podmínek pro tuto investici je schválení polské státní podpory. Zároveň firma přiznala, že pozastavuje projekt na vývoj a výrobu elektrických dodávek ve spolupráci s firmou Rivian.
Mercedes-Benz eSprinter - ilustrační foto.
Mercedes-Benz eSprinter - ilustrační foto. | Foto: Mercedes-Benz

Divize německé automobilky Mercedes-Benz Vans oficiálně přiznala, že spolupráce s mladou americkou automobilkou Rivian skončila dřív, než vůbec začala. "Možnost rozšířit plánovanou evropskou továrnu založením nového společného podniku se společností Rivian na výrobu velkých plně elektrických dodávek je pozastavena z důvodu pokračující změny priorit projektů ze strany společnosti Rivian," informovala automobilka v tiskové zprávě.

Memorandum s Rivianem se přitom podepsalo v září letošního roku. Firmy chtěly sdílet náklady a rozšířit výrobu. Ukončení spolupráce potvrdil ve svém prohlášení RJ Scaringe, výkonný ředitel společnosti Rivian. Ten uvedl, že pro firmu bude nejlepší zaměřit se na své současné obchodní aktivity.

Německá automobilka nastínila své další plány v postupné elektrifikaci užitkových aut. Mercedes-Benz hodlá investovat více než miliardu eur (přes 24 miliard Kč) do nového závodu na výrobu dodávkových vozů s elektrickým pohonem v polském městě Jawor. Firma však upozornila, že jednou z podmínek pro tuto investici je schválení státní podpory.

Divize pro výrobu dodávkových automobilů Mercedes-Benz Van už s polskou vládou a dalšími partnery podepsala předběžnou smlouvu, podle které by se měl nový závod stát součástí podniku v Jaworu, kde se nyní vyrábějí spalovací motory a baterie pro osobní auta značky Mercedes-Benz.

Automobilka Mercedes-Benz o plánech na investici do nového závodu informovala v tiskové zprávě a na tiskové konferenci ve Varšavě. Té se podle agentury DPA zúčastnil i polský premiér Mateusz Morawiecki.

"Vzhledem k tomu, že ve všech našich stávajících závodech flexibilně vyrábíme dodávky se spalovacím a elektrickým pohonem, postavíme v Jaworu náš první čistě elektrický závod. Nastavujeme tak nové standardy a posouváme se vpřed na naší cestě k udržitelné, plně elektrické mobilitě," řekl Mathias Geisen, ředitel divize Mercedes-Benz Vans.

Jawor leží zhruba 50 kilometrů západně od Vratislavi. Nová továrna bude čtvrtým závodem automobilky Mercedes-Benz na výrobu dodávkových vozidel v Evropě. Dvě provozuje v Německu, konkrétně v Düsseldorfu a Ludwigsfelde, kde vznikají velké dodávky (Sprinter a eSprinter), další má ve španělské Vitorii, kde se montují menší typy, tedy třída V, EQV, (e)Vito a (e)Vito Tourer. 

 

Právě se děje

Další zprávy