Auto poháněné sluncem míří do výroby. Nizozemský Lightyear 0 stojí šest milionů

Nizozemská automobilka Lightyear spouští výrobu solárního auta.
Jeho kapotu, střechu a víko kufru pokrývá pět čtverečných metrů solárních panelů.
Autu pomáhá i špičková aerodynamika, koeficient odporu vzduchu Cd je pod hodnotou 0,19.
Kabině dominuje 10,1palcový centrální displej.
Vzadu je místo pro tři cestující.
Foto: Lightyear
ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
1. 12. 2022 13:44
Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250 tisíc eur (v přepočtu asi 6,1 milionu korun) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg. Celkem jich plánuje vyrobit 946.

Lightyear plánuje vyrábět vozy v závodě společnosti Valmet Automotive Oyj ve Finsku. Začne tempem jedno auto týdně. Do druhé poloviny příštího roku by měla výroba stoupnout na pět týdně, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel a spoluzakladatel firmy Lex Hoefsloot.

Vůz má na kapotě a střeše zakřivené solární panely. Podle Hoefsloota je schopen v létě v Amsterdamu jezdit bez nabíjení dva měsíce a v Portugalsku až sedm měsíců. Energie získaná ze slunce přidá každý den až 70 kilometrů dojezdu, maximálně lze solárními panely dobíjet deset kilometrů za hodinu.

Automobilka tvrdí, že průměrný řidič s autem ujede 35 kilometrů denně, z této hodnoty pak vychází i její poměrně optimistický a v reálném světě pravděpodobně dost těžko dosažitelné číslo "bezplatných kilometrů". Třeba s napájením klimatizace a dalších výbavových prvků by ale solární panely mohly pomoci, což pak samozřejmě sníží spotřebu elektrické energie. V některých částech světa by pak mohly solární panely pomoci i reálnému dojezdu.

Z elektrické sítě je pak na jedno nabití možné získat 625 kilometrů, přičemž kapacita baterie je 60 kWh. Je to výrazně více, než kolik umí z obdobně velkého akumulátoru dostat elektromobily renomovaných značek, za což nizozemský vůz vděčí především špičkové aerodynamice. Koeficient odporu vzduchu Cd je méně než 0,19, což je jedna z nejlepších hodnot mezi všemi automobily.

Poháněná jsou všechna kola, každé má totiž svůj vlastní elektromotor. Lightyear uvádí maximální výkon kolem 130 kW, ovšem nejvyšší točivý moment je až 1720 Nm. Z 0 na 100 km/h má 1575 kilogramů vážící auto s pětimetrovou délkou zrychlovat za deset vteřin a rozjede se maximálně na 160 km/h.

Automobily poháněné sluncem se zatím jen těžko dostávají z fáze prototypu, protože solární panely vyžadují velkou plochu. Hoefsloot dodal, že pro firmu bylo v počátcích náročné získat finanční prostředky, protože investoři se zdráhali vložit své peníze do nového konceptu.

Společnost byla založena v Nizozemsku v roce 2016. Nyní vyvíjí model Lightyear 2, jehož cena by měla začínat na 30 tisících eurech (asi 730 500 korun). Jeho výroba by měla začít v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy