Plán na gigafactory v Česku není mrtvý, VW podle Škody Auto čeká na lepší pobídky

ČTK ČTK
8. 3. 2023 13:06
Škoda Auto, dceřiná firma v koncernu VW v oficiálním prohlášení tvrdí, že jednání o výstavbě gigafactory nadále pokračují. Reaguje tak na článek listu Financial Times, že Volkswagen pozastavuje plány na továrnu na baterie ve východní Evropě.
Výroba bateriových akumulátorů ve Škodě Auto, ilustrační foto.
Výroba bateriových akumulátorů ve Škodě Auto, ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

"Skupina Volkswagen (VW) je i nadále odhodlaná vybudovat v Evropě do roku 2030 továrny na výrobu bateriových článků o kapacitě přibližně 240 gigawatthodin (GWh). Potřebuje však správné rámcové podmínky a chce zohlednit konečný rámec legislativy EU ohledně takzvané nová Zelené dohody. Rozhodovací procesy o výstavbě gigafactory v Evropě a Severní Americe jsou na sobě nezávislé," uvedla v dnešním prohlášení Škoda Auto, která je součástí skupiny VW.

Automobilka tak reagovala na informaci listu Financial Times, že koncern rozhodnutí stavět gigafactory odkládá a chce se nyní soustředit na stavbu obdobné továrny v Severní Americe. Mluvčí české vlády Václav Smolka ČTK sdělil, že rozhodnutí o výstavbě továrny v Americe bylo dlouhodobě plánované a s továrnou v Evropě nesouvisí.

"Volkswagen prověřuje pro stavbu svých gigafactory různé lokality v různých světových regionech. Tyto rozhodovací procesy jsou na sobě nezávislé. Neexistuje žádná souvislost mezi rozhodnutím o umístění gigafactory v Severní Americe a rozhodnutím o umístění v Evropě. Zároveň nelze mluvit o upřednostnění Severní Ameriky před Evropou. Ideální výrobní proces s ohledem na životní prostředí předpokládá synergické seskupení výroby elektromobilů a bateriových článků, zejména s přihlédnutím k počtu závodů na výrobu automobilů ve východní Evropě," uvedla Škoda Auto.

Žádné rozhodnutí podle zástupců Škody zatím nepadlo a proces vyhodnocování pokračuje. Před investováním miliard eur bude koncern znovu pečlivě posuzovat plány pro jednotlivé regiony. Není potřeba učinit rozhodnutí okamžitě, protože doposud učiněné kroky zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028.

"Česká republika má mezi kandidátskými zeměmi vynikající pozici pro získání gigafactory. Nyní však musíme počkat, co přinese takzvaná nová Zelená dohoda. Koncern ji musí vyhodnotit i z hlediska dotací a investičních pobídek," uvedl předseda představenstva Škody Klaus Zellmer.

"O plánu Volkswagenu na projekt továrny na výrobu baterií ve Spojených státech jsme byli dopředu informováni. Dnes ráno jsem se telefonicky spojil s Martinem Jahnem z vedení Škoda Auto, který mi potvrdil, že rozhodnutí o gigafactory v USA nemá vliv na obdobný projekt v Evropě," uvedl na twitteru ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Podle Financial Times by Volkswagen v Severní Americe mohl na továrnu získat pobídky ve výši deseti miliard eur (235 miliard Kč). VW nyní vyčkává, jak bude Evropská unie reagovat na masivní podporu Washingtonu pro zelenou energetiku, která dosahuje 369 miliard dolarů (8,25 bilionu Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy