Elektromobilita v Česku se rozjíždí. Prodej hybridů se zdvojnásobil, staví se rychlodobíjecí stanice

ČTK ČTK
12. 12. 2017 12:52
Prodej hybridních automobilů, které mohou jezdit jak na spalovací motor tak elektromotor se letos v Česku meziročně zdvojnásobil. Elektromobilů si tuzemští zájemci pořídili o sedmdesát procent víc. ČEZ, EON a MOL postaví do tří let podél hlavních tahů desítky rychlodobíjecích stanic. Získaly granty od Evropské unie.
Rychlodobíjecí stanice ČEZ a elektromobil Nissan Leaf.
Rychlodobíjecí stanice ČEZ a elektromobil Nissan Leaf. | Foto: ČEZ

Podpora elektromobility v Česku je sice v porovnání s jinými evropskými zeměmi slabá, přesto se tento fenomén rozjíždí. Podle údajů Svazu dovozců automobilů se letos od ledna do listopadu zdvojnásobil počet registrací hybridů, tedy aut, která pohání nejen klasický spalovací motor, ale také motor elektrický. Celkem se jich zatím v roce 2017 prodalo 2590 kusů.

Podíl hybridních aut tak poprvé v historii překročil jedno procento. O sedmdesát procent se meziročně zvýšil také podíl elektromobilů, kterých zatím registr eviduje 287 kusů. Nejvíce elektromobilů zatím letos v Česku prodal Volkswagen (104 kusů) těsně následovaný BMW (98) a Nissanem (64 kusů).

Suverénním lídrem hybridního trhu je Toyota (1876 ks) následovaná svou luxusní odnoží Lexusem (249 ks) a značkou Kia (151 ks). "U značky Lexus je podíl hybridních vozů na celkovém prodeji devadesátiprocentní," uvedl ČTK šéf českého zastoupení značek Toyota a Lexus Martin Peleška.

Ruku v ruce se stoupajícím prodeje vozů na elektřinu se šíří zprávy o chystaném výrazném posílení sítě dobíjecích stanic v Česku. Konsorcium NEXT-E podepsalo s Evropskou unií grantovou dohodu o realizaci 252 rychlých a ultrarychlých dobíjecích stanic pro elektromobily v zemních střední a východní Evropy. 

Na Česko z tohoto projektu podpořeného EU téměř pěti sty miliony korun připadá 22 rychlých (50 kW) a dvě superrychlé (150-350 kW) dobíjecí stanice u čerpacích stanic MOL a deset rychlých a čtyři ultrarychlé terminály postavené společností E.ON.

Dobíjecí stanice by měly být dokončeny v roce 2020, kdy se očekává příjezd nové generace elektromobilů s dlouhým dojezdem. V tomto roce má svůj první sériový elektromobil představit i Škoda Auto.

Pro MOL to není konečné číslo elektrických dobíječek, které plánuje u svých čerpacích stanic v Česku. "Chceme jich zprovoznit třicet až čtyřicet," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny viceprezident MOL Ferenc Horváth.

Grant od EU v hodnotě 63 milionů na výstavbu rychlonabíjecích stanic pro elektromobily podél hlavních tahů v České republice získala také elektrárenská firma ČEZ. Za tyto peníze postaví 63 terminálů.

Poprvé získal ČEZ evropské peníze na stavbu rychlonabíjecí infrastruktury pro elektromobily loni a dosud přinesly vznik sedmi stanic rychlého dobíjení u dálnic D0, D1 a D8. Další desítky dobíjecích míst jsou ve fázi přípravy a vyrostou ještě letos a v roce 2018. Nad rámec toho ČEZ průběžně staví stanice z vlastních peněz. Letos takto vzniklo nebo v brzké době odstartuje provoz zhruba deset stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy