Elektrokoloběžky nevadí jen v Praze: V Paříži jim chystají speciální parkovací místa

ČTK ČTK
13. 5. 2019 18:09
Zástupci radnice a provozovatelů sdílených elektrických koloběžek se dnes v Paříži dohodli na kodexu slušného chování, jehož cílem je zabránit nehodám populárních strojů a především divokému parkování v ulicích. Podle listu Le Parisien se obě strany zavázaly, že pro koloběžky vytvoří speciální parkovací místa nacházející se tam, kde vozítka nebudou překážet chodcům ani autům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Pravidla, mimo jiné nošení helem, budou firmy uživatelům systematicky připomínat. Radnice si vyhradila právo překážející stroje zaprotokolovat a odvézt do skladu. Poškozené nebo špatně zaparkované koloběžky také bude možné hlásit přes speciální aplikaci.

Ve francouzské metropoli je nyní podle radnice k dispozici asi 14 000 elektrických koloběžek, které si lidé podobně jako v Praze mohou za poplatek zapůjčit. Stroje odstavené po skončení jízdy ale často brání provozu a jejich uživatelé jezdí po chodnících, což je stejně jako v hlavním městě Česka terčem kritiky.

Lékaři také hlásí rostoucí počet úrazů po pádech z koloběžek, které mohou jet rychlostí 20 až 30 kilometrů v hodině. Koloběžky mají podle deníku Le Figaro od roku 2017 ve Francii na svědomí 286 zraněných a pět mrtvých. Novější statistika není k dispozici.

Kodex má zaplnit současné právní vakuum, než začnou od podzimu platit nová pravidla. Ta například počítají s pokutou 135 eur (téměř 3500 Kč) za jízdu po chodníku, která je sice oficiálně v Paříži zakázána už nyní, ale lidé to často nedodržují.

 

Právě se děje

Další zprávy