Elektrická Dacia potvrzena pro příští rok. Bude nejlevnějším elektroautem na trhu

Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 4. 2020 14:20
Šéfové rumunské Dacie potvrdili, že příští rok uvedou na trh svůj první elektromobil. Píše to britský magazín Auto Express. Vůz bude vycházet z konceptu Dacia Spring, který značka představila začátkem března.
Dacia Spring.
Dacia Spring. | Foto: Dacia

Elektrická Dacia má být další revolucí na trhu s novými auty, tvrdí představitelé značky. Slibují, že se bude jednat o levnější elektrovůz, než je v současné době Škoda Citigo-e iV. Cenou by se tedy vůz měl spolehlivě vejít do půl milionu korun, dříve představitelé mateřského Renaultu mluvili asi o 10 000 eurech, tedy cirka 270 000 korunách.

V porovnání se Citigo-e přitom bude Dacia větší. Rumunský elektromobil by měl být poevropštěnou a přeznačkovanou verzí Renaultu K-ZE, což je 3,73 metru dlouhý elektrovůz prodávaný v Číně. Navíc se jedná o v současné době tolik žádaný malý crossover s vyšší světlou výškou a dobrodružným oplastováním karoserie.

Sériová verze se rozhodně nebude příliš lišit od letošního konceptu, který až na odlišnou masku a linky denního svícení a zadní světla zůstává na druhou stranu věrný čínskému originálu. "Auto má všechny ingredience správné Dacie, uspokojí zákazníky, ale zároveň bude ekonomicky výhodné," cituje Auto Express šéfa marketingu značky Mihaie Bordeana.

Oproti čínskému modelu se bude muset zlepšit výbava. Byť má Renault K-ZE i v Číně klimatizaci nebo osmipalcový dotykový displej, chybí mu například v Evropě povinné ESP.  "Naše priorita je, aby auto nabídlo nezbytnosti, aby v něm nebylo nic, co je zbytné a co není prověřenou technologií," říká Bordeanu.

Technické parametry zůstávají rovněž otázkou. Dacia slibuje dojezd okolo 200 kilometrů, což postačí na městský provoz. Nevyjasněná je ale kapacita baterie (K-ZE má jen 26,8 kWh) a výkon, originální K-ZE má pouhopouhých 33 kW, tedy výrazně méně než konkurenční levné elektromobily. Vždyť taková Škoda Citigo-e iV nabídne 61 kW. Dacia by mohla v případě evropské verze výkon a kapacitu baterie zvednout, aby na konkurenci příliš neztrácela.

 

Právě se děje

Další zprávy