Elektromobil vypadl se dvěma lidmi uvnitř ze třetího patra. Na místě zemřeli

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
24. 6. 2022 13:40
Z třetího patra šanghajského showroomu čínské automobilky Nio, která se někdy přirovnává k "čínské Tesle", vypadl automobil se dvěma lidmi na palubě. Oba na místě zemřeli. Příčina incidentu se vyšetřuje. Automobilka v prvním prohlášení uvedla, že nehoda se samotným vozidlem nesouvisí, po vlně kritiky komentář stáhla a nahradila dovětkem, že nebyla vozidlem způsobená.
Video: Twitter/Stephen McDonell

Při pádu elektromobilu ze třetího patra sídla čínské automobilky Nio v Šanghaji zahynuli dva lidé. S odkazem na oznámení společnosti o tom informuje zpravodajský web BBC.

Incident se stal ve středu kolem 17:20 místního času. Obě oběti byly ve vozidle, které vypadlo z budovy, uvedla automobilka. O život podle ní přišel zaměstnanec a člověk z partnerské společnosti. Nio uvedla, že okamžitě začala vyšetřovat, jak k neštěstí došlo, a že spolupracuje s úřady. Třetí podlaží, odkud auto spadlo, bylo různě popisováno jako showroom, testovací středisko nebo parkoviště.

"Naše společnost spolupracuje s oddělením veřejné bezpečnosti na vyšetřování a analýze příčiny nehody. Na základě vyhodnocení situace na místě můžeme předběžně potvrdit, že se jednalo o nehodu (nezpůsobenou vozidlem)," uvedla automobilka v prohlášení. Zároveň vyjádřila soustrast pozůstalým a oznámila, že zřídila tým, který jim bude pomáhat.

Původní prohlášení automobilky na síti Weibo během půl hodiny nasbíralo více než tisíc komentářů, později ho ale firma stáhla.

Poslední věta prohlášení "není souvislost se samotným vozidlem" totiž vyvolala mnoho rozzlobených reakcí. "Ukazuje to chladnokrevnost kapitalismu," napsal jeden uživatel, zatímco jiný poznamenal: "Poslední věta je tak lhostejná. Oni přijeli testovat vozidlo, ale vy říkáte, že nehoda s vozidlem nesouvisí?". Další uživatel uvedl, že úřady by měly vyhodnotit, zda skutečně šlo o nehodu.

Automobilka mezitím zveřejnila upravenou verzi prohlášení, v níž o incidentu stále hovoří jako o nehodě, v závorkách podotýká, že "nebyla vozidlem způsobena".

Společnost Nio usiluje ovládnutí čínského průmyslu s elektromobily a někdy se jí přezdívá čínská Tesla. Ve svých vozech vsadila na výměnné baterie s cílem překonat obavy zákazníků z častého nabíjení. Od letošního roku Nio expanduje na evropský trh. 

 

Právě se děje

Další zprávy