Důkaz, že je Tatra 148 nesmrtelná. Po šesti letech nastartovala napoprvé, teď vyučuje v terénu

Eva Srpová Eva Srpová
1. 1. 2018 11:04
Šestikolová Tatra 148 s jeřábem má za sebou historii jako mnoho podobných strojů. Šlo o takzvanou uloženku, která se po letech, kdy nečinně stála, stala speciálním výcvikovým strojem pro řidiče, kteří se mají zdokonalit při jízdě v terénu. Po šesti letech nastartovala hned napoprvé.
Nastartoval! Vojenský jeřáb Tatra 148 se po 7 letech znovu rozjel a přejížděl překážky | Video: SEJFER

Šestikolová Tatra 148 s jeřábem od ČKD Slaný má za sebou historii jako mnoho podobných strojů. Vojenský jeřáb sloužil na vojenském útvaru jako jedno z mnoha vozidel pro technické zabezpečení armády.

Šlo o tzv. uloženku, pracovní stroj většinou málo využívaný, ale dobře udržovaný. Kilometrů najel poměrně málo a měl i málo odpracovaných motohodin.

"Cestou osudu se tento jeřáb dostal v roce 2011 do Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava jako vozidlo určené pro speciální výcviky řidičů, zejména v terénu s cílem vytvořit metodiky výcviku pro řidiče, kteří se mají co nejlépe zdokonalit při jízdě v terénu," říká předseda představenstva centra Libros Dalimil Frič.

Stroj má pro výcvik dost předpokladů. Tatra 148 má jednoduchou
koncepci i perfektní průchodnost terénem. Podle Dalimila Friče se hodí i to, že těžiště vozidla je někdy složité odhadnout, a tak je pro speciální výcvik řidiče jako stvořená.

I přesto ale v období mezi roky 2011 a 2017 auto jen nečinně stálo. Na sklonku roku se ho ale v ostravském centru rozhodli oživit. Tatra naskočila hned napoprvé, bez akumulátoru, pouze se startovacími kabely.

"Motory Tatra jsou prostě nesmrtelné. Než dofoukáte vzduch do systému, musíte počkat, až se zbavíte pronikavého zvuku akustické kontroly správného tlaku vzduchu v systému, tolik charakteristické pro modely Tatra 148. Vyšlápnete spojku a zařadíte první rychlostní stupeň obráceného řazení a pomalu jako v autoškole s citem pustíte spojku a auto jede. Prostě Tatra," dodává Dalimil Frič z Librosu.

 

Právě se děje

Další zprávy