Drsná statistika z Itálie: jeden radar, čtrnáct dní a téměř 60 000 přestupků

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 11. 2018 14:15
Italská víska Acquetico leží mezi krajem Piemont a francouzskou hranicí. Bydlí tu asi 120 obyvatel, ale ospalá rozhodně není. Řidiči se totiž přes ni vyhýbají dálnici, aby nemuseli stát v kolonách a platit drahé italské mýtné. Hladký asfalt podle Corriere della Serra láká motorkáře. Místní si tedy stěžovali starostovi Alessandru Alessandrimu, aby zasáhl. Ten nelenil a na hlavní ulici postavil radar.
Radar v italské obci Acquetico zaznamenal za 14 dní téměř 60 000 přestupků.
Radar v italské obci Acquetico zaznamenal za 14 dní téměř 60 000 přestupků. | Foto: iStock

Výsledky měření daly obyvatelům Acquetica za pravdu. Za pouhé dva týdny se povedlo nachytat 58 568 hříšníků, to znamená 4183 přestupků denně, 174 za hodinu, tři za minutu…

Nejvyšší povolená rychlost v obci je přitom padesát kilometrů za hodinu, pomocí radaru se ale podařilo zaznamenat průjezd tempem 135 km/h. Pravidla prý porušila až polovina aut, která Acqueticem projížděla.

S ničím podobným nepočítali ani samotní obyvatelé vesnice, ani starosta. Ten by teď chtěl radarů nainstalovat více. "Doufáme, že to řidiče donutí zpomalit. Nechceme od nich vybírat peníze, jde nám hlavně o bezpečnost," řekl Alessandri italské tiskové agentuře ANSA.

 

Právě se děje

Další zprávy