Dříve Favorit, dnes Porsche Cayenne. Toto jsou nejdražší auta z Česka i Slovenska

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 2. 2022 6:02
Změnilo se hodně. Před třiceti lety patřily k nejdražším modelům z tehdejšího Československa Škoda Favorit a Tatra 613, k nimž se až později začaly přidávat další. Na Slovensku třeba od VW, v Česku od rozšiřující se nabídky Škody. Dnes se v obou zemích vyrábějí auta s cenou hravě překračující milionovou hranici. Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejdražších aut vyráběných v Česku a na Slovensku.

V přehledu jsou zahrnuty modely vždy v nejdražších ceníkových verzích bez příplatků. Zahrnuty jsou jen vozy vyráběné sériově, nikoliv malosériově nebo ručně.

Porsche Cayenne Turbo GT - 5 472 000 Kč

Jen těžko asi překvapí, že nejdražším autem vyráběným v Česku nebo na Slovensku je Porsche Cayenne. Velké luxusní SUV se v Bratislavě dělá od roku 2002, kdy se odtamtud rozestavěná auta vozila k dokončení do Německa. Od představení aktuální generace vozu v roce 2017 se ale Cayenne, včetně verze kupé, vyrábí výlučně ve slovenské metropoli.

Nejdražší verzí je Cayenne Turbo GT, který se nabízí jen jako kupé a stojí nejméně 5,472 milionu korun. Sumu samozřejmě mohou výrazně navýšit příplatky, s těmi ale tento přehled neoperuje. V krátkosti dodejme, že verze Turbo GT má pod kapotou dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu 471 kW a s časem 7:38,925 minuty jde o nejrychlejší SUV na Severní smyčce Nürburgringu. Z 0 na 100 km/h pak umí vyrazit za 3,3 vteřiny.

Klasicky střižené Porsche Cayenne verzi Turbo GT nemá, jeho vrcholem je tak plug-in hybridní model Turbo S E-Hybrid s celkovým výkonem 500 kW. Ten stojí 4,895 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy