O autovraky se strhla bitva. Liberec vyčistil ulice, vydražil všechny "staré vrány"

O autovraky se strhla bitva. Liberec vyčistil ulice, vydražil všechny "staré vrány"
V Liberci se v srpnu poprvé dražily autovraky posbírané v ulicích města. V některých údajně bydleli už bezdomovci.
Celkem se nabídlo patnáct aut, všechny se prodaly, především na náhradní díly. Mezi nabízenými vozy byl i první Opel Astra nebo první generace Škody Fabia.
Každý z vozů se nabízel za symbolických 200 korun. V popředí Opel Vectra C, vedle něj Volkswagen Golf třetí generace a první Ford Focus.
Autům prý často něco chybělo, nebo naopak přebývalo.
Foto: Město Liberec
Eva Srpová Eva Srpová
13. 8. 2022 6:19
V Liberci se tento týden konala první dražba autovraků, které město nechalo odklidit z ulic. V nabídce bylo celkem patnáct aut, prodala se všechna, o některé se podle organizátorů strhla bitva.

První liberecká dražba byla vyvrcholením půldruhého roku trvající snahy Magistrátu vyčistit zdejší ulice. "Za tu dobu jsme odstranili z ulic Liberce 150 autovraků a jinak nezpůsobilých vozidel, která zbytečně zabírala parkovací místa," říká Jana Kodymová, tisková mluvčí odboru kanceláře primátora.

Ne všechny šly do zmíněné dražby, naprostou většinu technicky k provozu nezpůsobilých aut lidé po výzvě úřadu odstranili sami. Auta, u nichž Magistrát nedokázal kontaktovat provozovatele, ale nakonec nabídl k prodeji. 

Celkem šlo o patnáct vozidel, převážně v žalostném stavu, bez klíčků či dokladů. Policie z některých musela údajně vyhánět i bezdomovce. "Některým už chybělo autorádio nebo airbag, v jiných zase několik věcí přebývalo - například sporák nebo sada zachovalých pneumatik," vypočítává náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

Do dražby se přihlásilo sedmnáct zájemců, vyvolávací cena u všech položek byla symbolických 200 korun. "Příjemně mne překvapil počet soutěžících dražitelů a nakonec i ceny, za které šly tyto staré vrány do světa. O některé vozy se strhla přihazovací bitva," popisuje Šolc. 

Celkem dražba vynesla 36 750 Kč, největší zájem byl o Fiat Doblo, za nějž byl vítězný dražitel ochoten zaplatit 10 100 korun. Výtěžek půjde podle Šolce na úhradu nákladů za odtahy a odstavení vozidel, není ale tak velký, aby je kompletně pokryl.

"Odtah vozu stojí přes 2500 korun a za každý den jeho odstavení na vyhrazeném parkovišti radnice platí 121 korun, některá auta tam stála i několik měsíců," řekl ČTK Šolc. Město podle něj ale nemůže auta rovnou zlikvidovat, musí je vydražit. Už nyní se město připravuje na další dražbu, na vyhrazeném parkovišti má připravená už čtyři auta. Motivací je především uvolnit parkovací místa, kterých je v Liberci nedostatek. 

 

Právě se děje

Další zprávy