Drastická inflace v autobazarech. V Británii už zánovní vozy bývají dražší než nové

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
21. 10. 2021 9:51
Těm, kteří si koupí ojetý vůz v Británii, se může stát, že za něj zaplatí více než za nové auto. Prodejci mají takový problém sehnat vozy, že 17 procent aut starých méně než rok je nyní dražších než jejich nové, avšak nyní nedostupné, ekvivalenty.
Ilustrační snímek,
Ilustrační snímek, | Foto: iStock

Uvedla to společnost Auto Trader, která se zabývá prodejem aut prostřednictvím internetu. Na začátku roku byla dražší čtyři procenta ojetin.

Kupující ojetých vozů v Británii utratili minulý týden za koupi ojetého vozidla přibližně o čtvrtinu více než ve stejném období loňského roku. "Mimořádně silná" poptávka se střetává s nízkou dostupností. Auta z bazarů mizí rekordní rychlostí, průměrně se prodají za pouhých 23 dní.

"Neočekáváme, že by se růst cen v dohledné době zpomalil," uvedl za podnik Auto Trader Richard Walker. Britové podle něj mají dostatek úspor, mají chuť kupovat si auta a navíc museli v době lockdownu odkládat jejich pořízení. Nejvýrazněji cena roste u populárních vozů, jako jsou Ford Focus či Ford Kuga.

Automobilky se stále potýkají s globálním nedostatkem čipů, který ve třetím čtvrtletí, zhoršení pandemické situace v jihovýchodní Asii. Prodeje automobilů v Evropě se patrně propadnou pod úroveň poklesu z loňského roku, kdy dodávky omezovala pandemie covidu-19.

 

Právě se děje

Další zprávy