Já ne, to oni. Většina Čechů zažívá na silnici strach, u sebe však chybu nevidí

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
19. 1. 2023 10:05
Více než polovina českých řidičů se na silnicích necítí bezpečně a důvodem jsou podle nich ostatní motoristé. Svou jízdu vnímají jako správnou, a to i přesto, že sami připouští porušování pravidel.
Foto: Shutterstock

Pocity ohrožení zažívá na českých silnicích 54 procent řidičů, vyplývá to z aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven. "Jejich strach pramení z chování ostatních motoristů, především bezohledné a agresivní jízdy. Vlastní chyby si ale připouštějí jen výjimečně," říká na tiskové konferenci k výsledkům šetření výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

Foto: Česká asociace pojišťoven

Podle něj nejde o velké překvapení. "Když jsme před dvěma lety dělali průzkum na téma agresivita, tak 85 procent motoristů uvedlo, že se s ní běžně setkávají. Ale jen pět procent připustilo, že i oni sami se občas na silnici chovají agresivně."

Ředitel ČAP Martin Diviš upozorňuje i na bagatelizaci dopravních přestupků. "Skoro polovina respondentů považuje překročení rychlosti do 30 km/h mimo obec za zcela nebo spíše bezpečné. A 74 procent tak rychle občas jezdí."

Diviše prý překvapily zejména odpovědi mladých řidičů. "Čekal jsem, že jezdí rychle proto, že spěchají. Ale jejich motivace je nejčastěji v tom, že je to prostě baví."

Ještě závažnější je podle něj zjištění, že 51 procent respondentů nedodržuje bezpečnou vzdálenost, i když právě tento přestupek považuje za nebezpečný 92 procent dotázaných.

V loňském roce se podle údajů policie dopustili čeští řidiči 466 200 dopravních přestupků. Z toho 149 401 porušení pravidel připadá na překročení rychlosti, nejčastěji v obci.

Ministra dopravy Martina Kupku těší, že podle výzkumu 84 procent dotazovaných motivuje k dodržování předpisů bodový systém. "Je dobře, že systém funguje, chceme však nabídnout jeho srozumitelnější podobu," říká.

Foto: Česká asociace pojišťoven

Od příštího roku by se tak měly podle Kupky zpřísnit postihy za závažné přestupky vedoucí k nehodám, naopak za méně závažná provinění by už body neubývaly. "U nejzávažnějších dopravních přestupků bude platit pravidlo dvakrát a dost, protože bodů má řidič celkem dvanáct," vysvětluje Kupka.

Martin Diviš prý charakter lidí pozná podle toho, jak se chovají ke zvířatům a jak se chovají za volantem. Podle něj mají Češi ve srovnání s některými evropskými státy co dohánět, alespoň tedy pokud jde o disciplínu na silnicích. "Pojišťovny tu nejsou jen proto, aby vyplácely škody, ale také, aby jim dokázaly předcházet," dodává s tím, že podobný výzkum bude ČAP provádět každým rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy