Cestu na prázdniny odložte. Peklo na silnicích začne dřív

Radek Pecák Radek Pecák
26. 6. 2014 17:00
Ústřední automotoklub ÚAMK varuje řidiče před větším provozem než v loňském roce. Navíc jsou na nejvíce frekventovaných silnicích omezení kvůli opravám.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Špatné zprávy pro rodiny, které se hned po rozdání vysvědčení chystají vypravit autem k jižním mořím, má Ústřední automotoklub ÚAMK.

"Letos se totiž chystá jet autem na dovolenou více lidí než v loňském roce, takže bude větší provoz. Navíc jsou na nejvíce frekventovaných silnicích dopravní omezení kvůli opravám," říká mluvčí automotoklubu Petr Vomáčka. Jen do Chorvatska podle něho letos zamíří 800 tisíc lidí, drtivá většina auty.

Vomáčka varuje před začátkem cest už v pátek 27. nebo v sobotu 28. června. Stejně jako v Česku totiž začínají letní prázdniny i na Slovensku, v části Rakouska a v Polsku. Naopak v neděli lze, zejména v Rakousku, očekávat klidnější provoz.

Dopravní zácpy podle předpovědí rakouského autoklubu ÖAMTC nejspíše nastanou na tamních dálnicích A2 za Vídní, na A10 před Tauernským tunelem nebo A13 mezi Innsbruckem a Brennerem. V Německu hrozí kolony až na desetině dálnic, tedy na 1000 kilometrech tras.

Další "horké" víkendy

Problémy se dají očekávat také v Česku. Nejen na zúžených místech rekonstruovaných úseků dálnice D1, ale třeba také u Mirošovic na zúžení silnice I/3 a na trase Brno-Svitavy u obce Skrchov. Aktuální informace o uzavírkách a komplikacích na českých silnicích jsou k dispozici v mapě na webu Ředitelství silnic a dálnic.

Podobně "horký" víkend na silnicích lze podle dopravních expertů očekávat i za týden, tedy od 4. do 6. července. Na cesty se totiž vydají rodiny školáků z části Německa, Francie a Nizozemska. Další kritický víkend nastane na přelomu července a srpna, kdy začínají prázdniny v Bavorsku.

Pozor na rozdíly v povinné výbavě

Řidiči cestující do zahraničí by si podle Denisy Vítkové z ÚAMK rovněž měli dát pozor na rozdíly v povinné výbavě vozidla v jednotlivých zemích.

Například na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku nebo v Itálii je povinná reflexní vesta pro každého pasažéra ve vozidle. Ve Španělsku musí mít řidič s dioptrickými brýlemi s sebou jedny náhradní. Ve Francii je zase povinný alkotester. V Řecku, Turecku, Bulharsku nebo Lotyšsku patří do povinné výbavy hasicí přístroj.

"Doporučujeme rovněž mít duplikát takzvané zelené karty, protože policie má možnost originál - například po způsobení drobné dopravní nehody - zadržet," dodává Vítková. Pro tento případ je také dobré vozit takzvaný euroformulář pro záznam o dopravní nehodě.

Pokud automobil nepatří řidiči, vyžaduje se dokument s potvrzením vlastníka o zapůjčení vozu. Řidiči starší 60 let navíc musí mít potvrzení o zdravotní způsobilosti. Všechny tyto doklady by měly být přeložené do angličtiny.

Infografika: Kde si dát pozor na dopravní omezení v Německu, Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku.

 

Právě se děje

Další zprávy