Ve kterých městech se máte na silnicích bát? Praha překvapivě není nejhorší

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 11. 2020 6:02
Zatímco v některých městech se bourá pravidelně a počet obětí i těžce zraněných je velký, jinde je situace podstatně lepší. Vyplývá to z každoročního Indexu bezpečnosti silničního provozu, který vydává Generali Česká pojišťovna na základě dat od policie. Podívejte se, jak si za posledních 16 let stojí v bezpečnosti provozu krajská města, a také na aktuální čísla za první pololetí roku 2020.
Autonehoda, nehoda, srážka, auta. Ilustrační foto.
Autonehoda, nehoda, srážka, auta. Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Index bezpečnosti silnic

Co je vůbec Index bezpečnosti silničního provozu? Jedná se o vyjádření úrovně nehodovosti na silnicích podle počtu usmrcených a těžce zraněných při dopravních nehodách ve vztahu k počtu obyvatel. Nutné je podotknout, že se počítají nehody v zastavěných oblastech daných měst. "Index vychází ze statistik policie," doplňuje mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Právě Generali Česká pojišťovna, dříve jen Česká pojišťovna, vydává statistiku dopravní nehodovosti již sedmnáctým rokem. V následujících slidech je tak možné vidět vývoj pořadí krajských měst od roku 2004 do roku 2019, v doprovodném textu a tabulce potom najdete výsledky za první pololetí roku 2020, včetně přesného počtu usmrcených a těžce zraněných tak, jak je udávají zmíněné policejní statistiky.

K dispozici jsou data za 13 krajských měst a celkem 59 okresních měst. V úvodu každého slidu najdete graf, který znázorňuje vývoj umístění krajského města v Indexu bezpečnosti silničního provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy