Dodávka budoucnosti od Volkswagenu

Tomáš Rybecký
8. 3. 2013 10:00
Volkswagen v Ženevě představil dodávku bez emisí
Foto: Volkswagen

Na ženevském autosalonu mají prostor i vize do budoucnosti. Některé jsou čistě teoretické, jako například koncepty Rinspeed, jiné mají v blízké budoucnosti šanci na výrobu. Takovým je například bezemisní koncept VW e-Co-motion.

Volkswagen na letošním Ženevském autosalonu představuje koncept lehkého užitkového vozu e-Co-Motion, který spojuje kompaktní rozměry a vynikající obratnost s velkým nákladovým prostorem.

Elektricky poháněný vůz se může pochlubit užitnou hmotností 800 kg a nulovými emisemi v místě provozu. Mezi významné užitkové vlastnosti patří velká obratnost na malé ploše, velmi dobrý výhled a ergonomická sedadla se snadným nastupováním i vystupováním a možností volného pohybu uvnitř vozu. Nakládání usnadňuje nízká podlaha nákladového prostoru.

Exteriér konceptu e-Co-Motion se zcela odlišuje od současných modelů. Koncepční vůz nabízí při celkové délce pouhých 4,55 metru maximální objem nákladového prostoru 4,6 m3. Toho bylo dosaženo jasným rozdělením konstrukce karoserie do dvou částí.

Spodní zóna je přizpůsobena potřebám pohonu a obsahuje elektromotor, akumulátor a převodovku pod podlahou, zatímco horní část je vyhrazena výhradně přepravě nákladu. Tím jsou vytvořeny ideální podmínky pro maximální využití prostoru. Zároveň lze na tomto základě snadno realizovat jakékoli karosářské varianty a speciální nástavby přesně podle potřeb zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy