Dobrá zpráva: Česi si řídit pod vlivem alkoholu nedovolí. Neradi se ale poutají

ČTK ČTK
28. 11. 2019 16:04
V Česku si dovolí řídit auto po požití alkoholu o téměř dvě třetiny méně lidí než v jiných státech Evropy. Vyplynulo to z loňského průzkumu mezi účastníky silničního provozu ve 20 evropských zemích, který se uskutečnil v rámci mezinárodního projektu ESRA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

O výsledcích dnes ČTK informovala Pavlína Skládaná z Centra dopravního výzkumu. Podle ní mají kladný vliv na chování českých řidičů mimo jiné četnější policejní kontroly na alkohol. Podle průzkumu je loni v ČR ve srovnání s evropským průměrem absolvoval více než dvojnásobný počet řidičů.

Do průzkumu se vedle ČR zapojilo Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Srbsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie a výzkumné ústavy, dopravní společnosti a úřady tam zjišťovaly, jak se řidiči, cyklisté a chodci staví k otázkám bezpečnosti silničního provozu.

Výsledky jejich zjištění pak mají být podkladem pro politické rozhodování o strategiích bezpečnosti dopravního provozu na národní i mezinárodní úrovni.

Podle Skládané jsou výsledky týkající se ČR povzbudivé mimo jiné s ohledem na postoj řidičů k řízení pod vlivem alkoholu. V průzkumu ho přiznalo zhruba sedm procent dotázaných českých řidičů aut, celoevropský průměr činil téměř 21 procent. Mezi českými motorkáři stejně odpovědělo deset procent dotázaných proti 20 procentům v rámci všech zúčastněných.

Naopak v používání bezpečnostních pásů jsou Češi lehkovážnější než zahraniční řidiči a jejich spolucestující. Více než čtvrtina Čechů loni uvedla, že řídila auto bez zapnutého pásu, evropský průměr stejných odpovědí činil 17 procent. Jízdu bez zapnutého bezpečnostního pásu na zadním sedadle přiznalo 49 Čechů proti 37 procentům celoevropského průměru.

 

Právě se děje

Další zprávy