Do zákulisí tunelu Blanka. Tohle z auta neuvidíte

Do fotogalerie vstoupíte kliknutím na fotku.
Tunelový komplex Blanka měří téměř 6,4 kilometru. Vede od Strahovského tunelu u Malovanky ke křižovatce Pelc-Tyrolka. Má tedy zklidnit například složitou dopravní situaci na Letné.
V okolí samotného tunelu je řada prostor, které řidiči nikdy nespatří. Toto je hlavní strojovna vzduchotechniky - s délkou 125 metrů a průměrem téměř 20 metrů vůbec největší podzemní prostor v Praze. Nachází se pod obytnou zástavbou na Letné, nad stropem je 25 metrů skalního masivu.
Ventilátory ve strojovně mají průměr téměř dva metry a váží 15 tun. „Za normálních okolností bude tunel odvětráván s využitím pístového efektu vyvolaného projíždějícími vozy,“ říká Miroslav Sýkora, projektový manažer tunelového komplexu Blanka ze společnosti ČKD Praha DIZ. Ventilátory se roztočí na povel automatického systému pouze tehdy, pokud znečištění vzduchu přesáhne stanovenou mez.
Úkolem proudových ventilátorů, které jsou zavěšeny přímo pod stropem dopravních tubusů, je směřovat kouř v případě požáru žádoucím směrem k otvorům ve stropě. Těmi je (v ražených částech tunelu) kouř odsáván´do prostor pod vozovkou.
Foto: Vojtěch Marek
Radek Pecák Vojtěch Marek Radek Pecák, Vojtěch Marek
Aktualizováno 16. 11. 2014 19:50
Fotoreportáž: Za zdmi tunelů najdeme desítky často velmi rozsáhlých prostor, v nichž se skrývají důležité technologie.
 

Právě se děje

Další zprávy