Do výroby minivozů se vrhne i Toyota

Radek Pecák Radek Pecák
30. 9. 2010 0:56
auto

Největší světová automobilka Toyota Motor Corp začne příští rok také nabízet zákazníkům minivozy. Nebude je ovšem dělat sama, nýbrž je bude nakupovat od spřízněné automobilky Daihatsu. Ta jich má v nabídce řadu. Napříkladmodely Trevis či Cuore.

Foto: Daihatsu

Miniautomobily jsou vozy s obsahem motoru do 660 kubických centimetrů. V Japonsku jsou tato auta velmi oblíbená kvůli daňovým úlevám, nižší spotřebě pohonných hmot a lepším podmínkám při parkování. Na celkovém prodeji nových aut v Japonsku se minivozy podílejí zhruba třetinou a zájem o ně roste.

Za osm měsíců letošního roku se v Japonsku prodalo 1,22 milionu minivozů, což je o osm procent více než loni. Daihatsu je jedničkou na trhu s podílem 35,1 procenta

Délka těchto obvykle čtyřmístných a patidveřových modelů se obvykle pohybuje mezi třemi až třemi a půl metru a motor s výkonem 58 koní je dokáže rozjet na rychlost až 130 kilometrů v hodině. Kromě Daihatsu miniauta v Japonsku vyrábějí například Suzuki a také Honda.

Daihatsu bude podle dohody vyrábět pro Toyotu tři modely. Toyota očekává, že až budou na trhu všechny tři modely, prodá ročně zhruba 60 tisíc minivozů.

 

Právě se děje

Další zprávy