Do Švédska za 100 eur. Úsporné Citigo CNG má rekord

Tomáš Rybecký
7. 8. 2013 11:00
Škoda Citigo na zemní plyn stanovila na trase Itálie-Švédsko rekord ve spotřebě

Gerhard Plattner, šampion v úsporné jízdě, stanovil nový rekord. Ke své nejnovější rekordní jízdě využil vůz Škoda Citigo CNG. Po pěti dnech a 2 619 kilometrech od startu v italské Vicenze dojel do Stockholmu a při cestě dosáhl průměrné spotřeby 2,39 kg zemního plynu na 100 km. Na nákup paliva mu stačilo méně než 100 eur.

Škoda Citigo CNG dokazuje, že je skutečně mimořádně efektivním a šetrným vozem. Emise CO2 tohoto vozu činí v normovaném jízdním cyklu jen 79 g/km. Tak nízkou hodnotu zajišťuje jak palivo, kterým je zemní plyn, a technologie ŠKODA Green tec. Ta obsahuje prvky, jako jsou systém start-stop, rekuperace brzdné energie nebo použití pneumatik s optimalizovaným valivým odporem. Plusem je malý odpor vzduchu (cx = 0,33) a nízká hmotnost (1 031 kg). Městský vůz s výkonem 67 k spotřebuje v normovaném cyklu pouhých 2,9 kg (4,4 m3) zemního plynu na 100 km.

Tuto výrobcem udávanou hodnotu však rakouský rekordman Gerhard Plattner ještě snížil. Se Škodou Citigo CNG se vydal na trasu dlouhou 2 619 kilometrů z italské Vicenzy do švédského Stockholmu. Vůz v jeho rukách spotřeboval průměrně pouhých 2,39 kg zemního plynu na 100 km, což odpovídá emisím pouhých 65 g CO2/km.

„Během posledních dvou dnů to bylo trochu napjaté, ale o úspěchu jsem ani chvíli nepochyboval," řekl Plattner po příjezdu do Stockholmu. Na Škodě Citigo pochválil nejen ekonomičnost, ale i obratnost, která usnadnila proplétání se provozem švédského hlavního města.

 

Právě se děje

Další zprávy