Do města, do terénu i na okruh. Kabrioletů je na českém trhu více než třicet

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 5. 2017 9:31
Začíná léto, takže na silnicích bude možné vídat stále více a více automobilů s otevřenou střechou. Až překvapivě široká je jejich nabídka na českém trhu. Vybírat lze z mnoha velikostí, motorizací a konec konců i zaměření.

Na jedné straně je například miniaturní Smart ForTwo a na té druhé superluxusní Rolls-Royce Dawn. Nechybí ani supersporty od Lamborghini nebo Mercedesu, téměř stejnou pozornost si ale zaslouží lehké roadstery (dvoumístné kabriolety) od Alfy Romeo a Mazdy. Závan amerických silnic přináší osmiválcový Ford Mustang.

Mimo konvenční modely je ale možné pořídit i značnou exotiku. Například automobily britských značek Morgan a Caterham. Něco podobného se vyrábí také v Čechách, modely Kaipan jsou však technicky většinou založeny na vozech Škoda, jejich schopnosti tak nebudou tolik ohromující jako u britských výrobků. Na druhou stranu český výrobce nabízí možnost složit si auto svépomocí v garáži z dodané stavebnice.

Mezi klasickými kabriolety je pak již delší dobu možné pozorovat jeden trend. Automobilky se zbavují kdysi populárních pevných skládacích střech a místo kupé-kabrioletů nabízejí modely s klasičtějším, lehčím a stylovějším plátnem. Jak se můžete přesvědčit, pár posledních mohykánů s pevnou střechou ještě pořídit lze, látka ale opět převládá.

Připravili jsme také přehled některých kabrioletů, které se dají jako nové pořídit na českém trhu do 700 tisíc korun. Podívejte se zde.

Foto: Výrobci

Audi TT Roadster

Pro Audi TT, jak v uzavřené, tak otevřené verzi, existuje mnoho přezdívek. Mezi zákazníky se ale jedná o populární model, což potvrzuje už třetí generace vozu. Roadster nabízí dvoumístný interiér a plátěnou střechu. Ta za sedadly zmizí za 10 sekund v rychlosti až 50 km/h. Výhodou vozu je široká možnost individualizace. Tři motorizace pokrývají výkon 132 až 169 kW, nechybí ani pohon všech kol. Sportovněji založené jsou verze TTS s výkonem 228 kW a především TT RS s pětiválcem o výkonu 294 kW. Na trh však přijde později. Základní cena TT Roadster je 998 900 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy