DO ČR se vloni dovezlo 40 000 nelegálně omlazených aut

Radek Pecák Radek Pecák
31. 3. 2011 0:18
auto

Skoro miliardu korun by dohromady mohli vloni ušetřit v České republice kupci ojetin, pokud by nedocházelo k nelegálním omlazování dovezených automobilů.

Podle odhadů společnosti Cebia se to týkalo přibližně 40 000 ojetých vozů. V průměru dovozce vydělá na jednom takto nelegálně omlazeném autě zhruba 10 - 30 000 Kč. 

"Problém s pozměňováním rokem výroby vnímáme jako velmi významný a dlouhodobý, nedá se hovořit o nějakém trendu poslední doby, tyto podvody sledujeme dlouhodobě a počet takto upravených vozidel je v podstatě pořád stejný," uvedla mluvčí Cebie Petra Štumpfová.

Podvody se podle Cebie dějí hlavně při přihlašování individuálně dovážených ojetin do ČR. Dovozce například přiveze ze zahraničí ojeté auto, u kterého je v zahraničním technickém průkazu uvedeno datum první registrace 12. 3. 2006. Datum na dokumentu upraví na 12. 3. 2007, technický průkaz okopíruje, aby změnu nebylo možno očima rozeznat, a s kopií jde na dopravní úřad auto zaregistrovat. Benevolentní dopravní úřad údaj zapíše. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která po tomto omlazení výrazně stoupne.

 

Právě se děje

Další zprávy