Do chorvatské automobilky Rimac, kterou proslavila nehoda Richarda Hammonda, vstupuje Porsche

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
20. 6. 2018 11:28
Chorvatská automobilka Rimac, kterou proslavila vedle výroby elektrických supersportů i nehoda Richarda Hammonda při natáčení pořadu The Grand Tour, má nového investora. Stalo se jím německé Porsche, které bude s výrobcem spolupracovat na vývoji elektrických automobilů.
Chorvatská automobilka Rimac se spojila s Porsche.
Chorvatská automobilka Rimac se spojila s Porsche. | Foto: Rimac

Německá automobilka Porsche koupila desetiprocentní podíl v chorvatském výrobci sportovních elektromobilů Rimac Automobili. Oznámila to dnes firma. Nezveřejnila však finanční podmínky transakce. Porsche je stejně jako mladoboleslavská automobilka Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

Společnost Rimac Automobili sídlí v Záhřebu a zaměstnává zhruba čtyři stovky lidí. Na březnovém autosalonu v Ženevě představila nejnovější verzi svého sportovního elektromobilu s označením C Two. Dvousedadlový vůz má čtyři elektromotory s celkovým výkonem 1408 kW. Podle výrobce dokáže kupé vyvinout rychlost 412 km/h, z 0 na 97 km/h zrychluje za 1,85 vteřiny a na jedno nabití baterie ujede až 650 kilometrů. Dobití baterie na 80 procent kapacity přitom trvá pouze půl hodiny.

Rimac Automobili se zabývá rovněž vývojem a výrobou součástek po elektromobily. Prostřednictvím své divize Greyp Bikes navíc vyvíjí a vyrábí elektrokola. Porsche má v úmyslu rozvíjet spolupráci s chorvatským podnikem v rámci své snahy o posílení aktivit v oblasti elektrického pohonu.

"Vývojem čistě elektrických dvousedadlových supersportovních vozů a inovativních automobilových součástek Rimac působivě demonstroval své schopnosti na poli elektromobility," uvedl místopředseda představenstva Porsche Lutz Meschke.

Rimac Concept One po Hammondově nehodě.
Rimac Concept One po Hammondově nehodě. | Foto: The Grand Tour‏ via Twitter

Kromě výroby elektromobilů se Rimac "proslavil" také nehodou při natáčení motoristického pořadu The Grand Tour. Richard Hammond, někdejší moderátor britského Top Gearu (spolu s Jeremy Clarksonem a Jamesem Mayem, všichni tři nyní natáčejí The Grand Tour), s prvním modelem značky, supersportem Concept One, nezvládl řízení ve Švýcarsku a zřítil se z kopce. Zatímco Hammond stihl z auta vyskočit a neutrpěl žádná vážnější zranění, elektrický supersport o výkonu 913 kW zcela shořel.

 

Právě se děje

Další zprávy