Do Česka poprvé dorazila nafta z USA. Motoristé nepoznají rozdíl, slibuje distributor

ČTK ČTK
6. 3. 2023 12:15
Americká nafta pro české motoristy. Ti by podle distributora paliv Čepro neměli poznat rozdíl. Dovoz motorové nafty z USA je výsledkem snahy státního podniku diverzifikovat zdroje nafty, což by mělo přispět k posílení nezávislosti Česka na ruských surovinách.
Motoristé si loni po skokovém zvýšení cen paliv kupovali mnohdy naftu a benzin do zásoby. Ilustrační foto.
Motoristé si loni po skokovém zvýšení cen paliv kupovali mnohdy naftu a benzin do zásoby. Ilustrační foto. | Foto: Eva Srpová

Řidiči v Česku budou moci využívat naftu z USA. V minulých dnech poprvé dorazila do Česka. První vlaky s naftou vyrobenou v americké Louisianě byly stočeny ve skladech státního distributora paliv Čepro. Řidiči ji do svých aut začnou tankovat v horizontu tří až šesti týdnů, informovalo Čepro. Největší část paliv podnik nyní dováží z Německa, Rakouska a Polska.

Dovoz motorové nafty z USA je výsledkem snahy státního podniku diverzifikovat zdroje nafty, což by mělo přispět k posílení nezávislosti Česka na ruských surovinách.

"Pro Českou republiku je klíčové zajistit dostatečné množství kvalitních pohonných hmot, abychom nemuseli znovu čelit podobné situaci jako loni na jaře, kdy ceny zejména motorové nafty neúměrně vzrostly. Díky novým kontraktům budeme připraveni na výkyvy, které s sebou může přinést Putinova válka na Ukrajině," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

O kontraktu na louisianskou naftu jednali zástupci Čepra s komoditním obchodníkem z Polska několik měsíců. "Naší snahou je získat co nejvíce dodavatelů pohonných hmot pro český trh. Vozíme paliva především z Německa, Rakouska a Polska a nyní se podařilo získat i dodávky z USA," řekl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Kvalita americké nafty podle něj odpovídá české normě. "Ve srovnání s Evropou jde o jeden z těch kvalitativně lepších produktů. Čeští řidiči nemusí mít obavy, rozdíl nepoznají," dodal Duspěva.

Čepro zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Provozuje síť 1165 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.

 

Právě se děje

Další zprávy