Dnešek má přinést velké změny v koncernu VW. Škoda může mít po roce nového šéfa

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 12. 2021 9:27
Dnes, tedy 9. prosince odpoledne, se má konat tisková konference dozorčí rady koncernu Volkswagen. Očekává se od ní mimo jiné řešení neshod mezi šéfem skupiny Herbertem Diessem a mocnými odbory. Výsledkem mohou být výrazné změny ve vedení, které by se dotkly i české Škody.
Současný šéf Škody Thomas Schäfer.
Současný šéf Škody Thomas Schäfer. | Foto: Škoda Auto

Navzdory tomu, že si Herbert Diess v létě vybojoval prodloužení smlouvy do roku 2025, jeho manažerský styl stále nesedí mocným odborům. Bouře vyvolal například plán propustit polovinu zaměstnanců v koncernovém ústředí v německém Wolfsburgu. Podle Diesse firma musí seškrtat náklady, aby dokázala v produktivitě práce konkurovat Tesle. Ostatně Diessův veřejně přiznávaný obdiv k Elonu Muskovi také ne všichni ve firmě vnímají pozitivně.

Dozorčí rada podle posledních informací německých médií Diesse nepropustí, byť i taková možnost prý byla na stole. Místo toho má dojít ke změnám ve vedení, představenstvo VW se má rozšířit, aby se koncernový šéf mohl věnovat především strategickým rozhodnutím a operativu přenechal jiným.

Podle zpráv německých médií to znamená především zřízení nové pozice člena představenstva pro prodej, což je jedna z oblastí, kterou měl dosud na starosti právě Herbert Diess. Tím by se měla stát Hildegarda Wortmannová, která dosud podobnou funkci zastávala ve vedení značky Audi. Wortmannová dříve působila v koncernech Unilever, Calvin Klein a byla také v automobilce BMW, stejně jako Herbert Diess.

V rámci změn má dojít také na jmenování nového muže zodpovědného za čínské operace koncernu VW. Obrovský a pro VW jeden z klíčových trhů je poslední dobou pro firmu komplikovaný. Společnost zrušila plánovaný návrat značky Seat, nedaří se Škodě a úspěch, který si tam VW sliboval od elektrických crossoverů ID.4, se zatím také příliš nedostavil. Podle Diesse je to dáno nedostatkem čipů, nedávná analýza magazínu auto motor und sport ale ukazuje, že to může být i tím, že ID.4 pro čínské zákazníky nemusí být dostatečně atraktivní mezi domácími konkurenčními modely.

Podle dřívějších zpráv má k prvnímu únoru příštího roku skončit šéf VW Group China Stephan Wöllenstein. V rámci představenstva pak má odpovědnost za Čínu připadnout současnému šéfovi značky VW Ralfu Brandstätterovi, dosud ji měl v rámci nejvyššího vedení na starost Herbert Diess.

Tím se však uvolní místo ve vedení značky VW jako takové. Podle Spiegelu by se jejím šéfem měl stát Thomas Schäfer, který od srpna 2020 vede českou Škodu a dříve šéfoval mj. Volkswagenu v Jihoafrické republice. O tom, kdo by zaujal jeho pozici v čele mladoboleslavského výrobce, německá média mlčí.

V rámci představenstva dojde prý nově také ke zřízení pozice člena zodpovědného za IT. Pozici by měla zaujmout Hauke Starsová, která v minulosti pracovala pro ThyssenKrupp, Hewlett Packard nebo německou burzu. Nový člověk se také v představenstvu bude starat o právní záležitosti. Manfred Döss nahradí Hiltrudu Wernerovou.

Dozorčí rada koncernu VW má změny potvrdit na tiskové konferenci, která je naplánovaná na dnešní odpoledne. V dozorčí radě zasedají mimo jiné zástupci majitelů VW, tedy rodin Porsche a Piëchů, státu Katar, německé spolkové země Dolní Sasko a také představitelé odborů.

 

Právě se děje

Další zprávy